Najbolje i najgore zemlje za odrastanje

1 komentar

Svako četvrto dijete u Evropskoj uniji, odnosno 25 miliona, izloženo je riziku od siromaštva ili društvene marginalizacije, saopštio je Eurostat.

Prema podacima studije Evropske agencije za statistiku, situacija je najgora u Rumuniji i Bugarskoj gdje je ugroženo 46,8 odnosno 43,7 odsto djece, dok je stanje u skandinavskim zemljama najbolje, prenosi AFP.

U zoni rizika je 25.264 miliona djece mlađe od 18 godina, odnosno 26,9 procenta dečije populacije navodi Eurostat.

Ova djeca žive u domaćinstvima sa nekom od sljedećih karakteristika – ili socijalna davanja ne ispunjavaju njihove potrebe, ili ne postoje dovoljni materijalni standardi ili njihovi roditelji imaju malo posla ili nemaju uopšte.

Podaci ukazuju na neznatno poboljšanje u odnosu na 2010. godinu kada je 25.957 miliona djece, odnosno 27.5 odsto mlađe populacije bilo izloženo riziku od siromaštva, dodaje Eurostat.

Posle Bugarske i Rumunije slijede Grčka, Mađarska, Španija, Italija, Litvanija, Letonija i Britanija, dok je u Švedskoj, Finskoj i Danskoj ugroženo oko 14 odnosno 15 odsto djece.

Nizak nivo obrazovanja roditelja značajno doprinosi povećanju rizika od siromaštva ili marginalizacije, dodaje Eurostat.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *