Srbija u osnovne škole uvodi preduzetničko obrazovanje

Dodajte komentar

Od naredne školske godine u školama u Srbiji koje za to pokažu interesovanje biće uvedeno preduzetničko obrazovanje i to neće biti novi predmet, već će u okviru postojećih kod djece da se razvija preduzetnički duh, rečeno je Tanjugu.

Savjetnica ministra prosvjete Gabrijela Grujić kaže da su se na projektno uvođenje preduzetničkog obrazovanja u osnovne škole odlučili jer je primjećeno da djeca nisu preduzimljiva i da ne znaju da sintetišu znanja iz različitih oblasti.

Ona smatra da sticanje reproduktivnog znanja u školama nije dobro, da djeca u osnovnim školama moraju da uče kako da koriste razum i kako da povezuju znanje koje dobijaju iz više predmeta.

“Svi znamo da nastavnici mogu 30 odsto nastave na časovima da kreiraju na svoj način. Djeca će u skladu sa svojim idejama, zajedno sa nastavnicima kreirati svoje projekte od petog do osmog razreda”, rekla je Grujić Tanjugu.

Ona precizira da će u osnovnim školama biti obezbijeđene posjete privrednika, ali i da će djeca moći da posjećuju privredne subjekte u njihovom okruženju, te da će u skladu sa potrebama privrede, zajedno sa nastavnicima, moći da kreiraju idejni projekat.

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Nedeljković pojašnjava da će preduzetničko obrazovanje biti sastavni dio svih drugih predmeta na način na koji to predmetni nastavnici osmisle.

“Naša ideja je da preduzetništvo razvijamo unutar svih predmeta, a ne kao poseban predmet. Uvezivanjem sadržaja nastavnih predmeta napravićemo mlado biće koje je potpuno stremno da na preduzetnički način razmišlja”, rekla je Nedeljković.

Ekonomski online

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *