Pregled štampe za 10. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Nema plana za smanjenje duga

Evropska komisija (EK) snizila je u novim, jesenjim prognozama, procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 2,7 odsto sa 3,6 odsto koliko je prognozirala u maju.

U Nikšiću uskoro 50 odsto više privrednica

Asocijacija poslovnih žena Crne Gore u partnerstvu sa Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis počela je sa realizacijom prve faze programa za ekonomsko osnaživanje žena u Nikšiću.

Dnevne novine

Ekspert MMF u posjeti Poreskoj upravi

Tehnički ekspert Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Bob Russell boraviće do 22. novembra u Poreskoj upravi (PU) u cilju analize i ocjene napretka u segmentu upravljanja rizicima za poštovanje poreskih propisa ostvarenog tokom prethodnih šest mjeseci.

Rekordna godina po prometu putnika i aviona

Promet na tivatskom Aerodromu od početka godine iznosi 952.890 putnika, što je 10,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izmijenjen dio uslova za učešće na tenderu

Tenderska komisija za privatizaciju izmijenila je uslove javnog poziva za učešće na tenderu za privatizaciju Luke Bar, u dijelu koji se odnosi na ukupan promet robe iz osnovne djelatnosti luka koji je potencijalni kupac ostvario u posljednjoj poslovnoj godini.

Dan

Ni euro za 20 projekata

Direkcija javnih radova (DJR), koja je u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma (MTOR), nije realizovala 9,5 miliona eura planiranih kapitalnim bucetom za 2015. godinu. Kapitalnim budžetom DJR za prošlu godinu planirana je realizacija 45,2 miliona eura, što znači da 21 procenat sredstava nije realizovan.

Očekuju rast investicija

Uspješnom primjenom centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) uspostavljen je sistem bescarinske trgovine, što ima pozitivan uticaj na konkurentnost regionalnih ekonomija, ali bi njegova potpuna implementacija trebalo da dovede do rasta investicija, saopštili su predstavnici Ministarstva ekonomije.

Zbog kašnjenja zaduženje samo 30 miliona eura

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu predviđeno je da se primici u iznosu od 2,031 milijarde eura rasporede na tekući budžet, u iznosu od 812,7 miliona eura, na budžet državnih fondova 685,23 miliona, kapitalni budžet 115,73 miliona, a na transakcije finansiranja izdataka iznos od 417,85 miliona.

Prodaju obveznice za sto miliona

Odlukom Vlade o emisiji državnih obveznica, na Montenegroberzi u ponedjeljak i utorak, 14. i 15. novembra, biće održana aukcija za prodaju državnih obveznica.

Pobjeda

Komisija za kotaciju Montenegroberze je donijela odluku da se hartije od vrijednosti Komercijalne banke Budva skinu sa A liste i uvrste na podsegmet slobodnog tržišta navodi se u obavještenju objavljenom na sajtu Montenegroberze. Trgovanje dionicama te banke na podsegmentu slobodnog tržišta počinje 1. decembra.

Za auto-put do kraja godine još 25 miliona

Vlada traži da parlament po skraćenom postupku raspravlja o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu koji iznosi 2,03 milijardi eura ili 100 miliona eura manje nego što je predviđeno budžetom. Prilikom rasprave u parlamentu Vladine stavove će predstavljati ministar finansija Raško Konjević i direktror Direktorata za budžet Nikola Vukićević.

Glavni radovi kreću početkom naredne godine

Početak glavnih radova na vjetroelektranama na brdu Možura, između Bara i Ulcinja, planiran je za početak naredne godine, saopštenoje iz Ministarstva ekonomije. Projekat izgradnje tih energetskih objekata realizuje državna kompanija sa Malte “Enemalta plc.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *