Slovenci predvidjeli 320 miliona eura za štediše

Dodajte komentar

U slovenačkoj kasi je predviđeno 320 miliona eura koje će ova država isplatiti bh. štedišama i štedišama Hrvatske krajem ove i u 2017. godini, potvrđeno je to u Skladu za nasledstvo u Ljubljani, nakon što su bh. štediše izrazile bojazan da budžetom Slovenije nije planiran novac za ovu namjenu.

U resornom slovenačkom odjelu tvrde da bh. štediše nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo mogu na prve isplate svoje stare devizne štednje računati “negdje krajem ove godine”.

Više od 300 obračuna Slovenija je izdala štedišama u BiH samo od 21. oktobra, kada je u “Službenom listu” ove zemlje Ministarstvo finansija objavilo prijem podataka Ljubljanske banke iz BiH.

“Ako korisnici protiv primljenog obračuna neće podići prigovor, prvi izračuni biće isplaćeni do kraja ove godine”, napomenuli su u Skladu za nasledstvo u Ljubljani. Tačno je, kažu, i da će se isplate odvijati i u 2018. godini.

Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja štediša u BiH, kaže da je skeptična, s obzirom na to da postoji niz zastoja o kojima, kako ona ističe, nema preciznih odgovora Slovenije.

“Nisam optimista, jer mi nemamo podatak koliko je sredstava predviđeno za isplatu bh. štedišama do kraja ove godine, iako se stalno taj termin pominje kao mogući datum prvih isplata”, naglasila je ona.

U Ministarstvu finansija FBiH kažu da su prvi informativni obračuni već dostavljeni štedišama iz BiH, zbog čega prve isplate očekuju već početkom decembra, tačnije čim informativni obračun postane pravosnažan i podoban za isplatu.

Štedišama koje nemaju državljanstvo Slovenije savjetuje se da se za sva pitanja o plaćanju poreza obrate mjerodavnoj poreskoj kancelariji u svojoj državi.

Sloveniji je naloženo da obešteti više od 130.000 bivših štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH, koji su oštećeni prilikom pretvaranja Ljubljanske banke u Novu ljubljansku banku. Procjenjuje se da je obaveza Slovenije prema prevarenim štedišama u Hrvatskoj i BiH, bez kamata, 400 miliona eura. Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *