Volkswagen varao i na Audi automobilima

Dodajte komentar

Zvaničnici SAD otkrili su još jednu prevaru Volkswagena i to na vozilima Audi, u kojima je takođe detektovan softver koji vara na testovima izduvnih gasova.

Kako su izjavili izvori usko povezani s tim slučajem, novo otkriće otkriveno je prije četiri mjeseca tokom testa koje su sproveli regulatori u Kaliforniji, piše Volstrit žurnal. Međutim, ni kompanija, ni Volkswagen niti američki zvaničnici nisu to objelodanili.

Otkriće ne ide na ruku Folkvagenu s obzirom na to da bi ono moglo stvoriti nezadovoljstvo kod zvaničnika, investitora i osoba koje posjeduju vozila tog proizvođača.

Softver je instaliran kod Audijevih dizelaša i benzinaca, a čini se kako se i kod Audija varalo na emisiji gasova, sudeći prema ljudima upoznatim s ovim slučajem. Softver je pronađen zahvaljujući pređašnjem iskustvu na Volkswagenovim dizel motorima, piše njemački nedeljnik Bild am Sontag, koji je ranije objavio otkriće o softveru.

Nova afera otvorena je u nezgodnom momentu s obzirom na to da je kompanija u nedjelju rekla kako je istraga u Njemačkoj obuhvatila i njihovog predsjednika.

Kompanija je pokrenula istragu protiv njihovog bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna i Herberta Diessa, te predsjednika Hansa Dietera Pötscha. Istražitelji navode kako rukovostvo kompanije nije reklo akcionarima o istrazi dizel vozila u Americi i o potencijalnim finansijskim rizicima.

Iz kompanije su poručili da nisu našli nikakve indikacije po kojima vodstvo nije informiralo investitore na vrijeme. Prije nego što je postao predsjednik kompanije 2015., Pötsch je u Volkswagenu bio direktor finansija. Na mjesto predsjednika došao je u jeku skandala s emisijom ispusnih gasova.

Volkswagen je postigao sudsku nagodbu s 500.000 vlasnika njihovih vozila u Americi i Evropi s obzirom da je softver lažirao podatke 11 miliona dizel vozila. Kompanija zbog skandala mora vlasnicima vozila isplatiti 15 milijardi dolara, te se sada mora nagoditi i s 85.000 vlasnika Audijevih vozila.

Još nije poznato koji model Audija imaju softver instaliran u sebi, što podiže mnoga pitanja u Evropi gdje su kriterijumi za emisiju ispusnih gasova stroži. Iz Volkswagena poručuju kako softver nije kršio evropske zakone.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *