Kinezi bi da grade drugi blok i kupe paket akcija A2A u Elektoprivredi

Dodajte komentar

Kontinurano provlačenje kroz medije teze da kineske kompanije ne mogu da zadovolje visoke standarde EU kada je u pitanju zaštita životne sredine konkretno na projektu izgradnje drugog bloka TE Pljevlja ne samo što predstavlja neistinu već na organizavan, osmišljen i proračunat način otkriva namjere onih koji takve informacije plasiraju, saopšteno je iz Asocijacije crnogorsko-kineskog društva prijateljstva, na čijem je čelu Samir Hadžić.

Novi pregovori

U Asocijaciji ističu da ovakvi postupci ne samo da nemaju veze sa istinom već imaju i dalekosežne posljedice na ukupne odnose između Kine i Crne Gore.

Delegacija Asocijacije crngorsko-kineskog društva prijateljstva boravila je u studijskoj posjeti privredi Šangaja i tom prilikom posjetila kompaniju “Šangaj Electric Power” čija ćerka firma gradi vjetroelektranu na Možuri. Ova komapnija ima u vlasništvu TE na ugalj koja ima dva bloka od po 1200 mw, a u planu je i proširenje. Primjenom savremene tehnologije i visokih standarda zaštite životne sredine ova iskustva se primjenjuju u cijeloj Kini kada su u pitanju TE nove generacije“, objasnili su u Asocijaciji.

Prema njihovim ocjenama, tenderska komisija je trebalo ozbiljnije da sagleda ponude kineskog partnera posebno kada je u pitanju kapacitet i reference za izgradnju drugog bloka, kao i način finansiranja.

Kineski model finansiranje je opšte poznat i on se kreće u okvirima preferencijalnih kredita u okviru platforme 16+1, sa kamatnom stopom od dva odsto i rokom vraćanja 20 godina i grejs periodom od šest godina. Mišljenja smo da treba ući u pregovore sa kineskim kompanijama i investitorima“, objasnili su u Asocijaciji.

Akcije EPCG

Kako ističu u Asocijaciji, Elektroprivreda Crne Gore, koja realizuje projekat gradnje drugog bloka TE, jedna je od najzdravijih kompanija u regionu.

Prirodno je da će radove izvoditi kineske kompanijne i da će ugraditi njihovu tehnologiju, isto kao što EU radi kada ona finansira ili daje kreditna sredstva. S obzirom da je EPCG zdrava kompanija Kinezi su takođe zainteresovani i za kupovinu akcija ove kompanije. Posebno dijela akcija A2A. Takođe, uslove i saglasnost na Elaborat procjene uticaja zaštite na životnu sredine daje Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, isto kao u slučaju izgradnje auto-puta“, zaključili su u Asocijaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *