Lokalno stanovništvo protestuje zbog privatnog naselja za Arape u Sarajevu

Dodajte komentar

Britanski Daily Mail objavio je kratki tekst o maloj enklavi nedaleko Tarčina, gdje su kuvajtski investitori izgradili 160 luksuznih kuća i gdje je službeni jezik arapski.

Kako pišu, ljutiti lokalci protestuju zbog gradića u opštini Hadžići udaljenog svega nekoliko desetaka kilometara od prijestolnice Sarajeva gdje je dopušten ulazak samo Arapima, a u većini domova žive žene koje su treća ili četvrta supruga bogatih šeika, prenosi Net.hr.

Kuće se prodaju za 150.000 eura

Naselje pod nazivom Sarajevo resort Osenik sadrži zatvorene i otvorene bazene, zatvorena i otvorena sportska igrališta, vještačko jezero, supermarket te hotel. Naselje je kapaciteta za 1125 stanovnika, a nalazi se na 160.000 kvadratnih metara zemlje.

Lokalci se bune što im nije dopušten ulazak pa se ne mogu zaposliti kao posluga ili pomoćnici.
Kuće se oglašavaju na prodaju samo u Kuvajtu, a prodaju se za 150.000 eura. Bosna i Hercegovina se u arapskim oglasima naziva “muslimanskom državom kojoj je Alah podario predivnu prirodu”.

Daily Mail nastavlja svoj tekst o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini između bosanskih muslimana, koji su se preobratili na islam u doba Turaka, Srba i Hrvata. Pišu da je u krvavom ratu poginulo 60.000 ljudi, uključujući i 8.000 muslimana koje su Srbi pobili u Srebrenici 1995. godine.

Bogati šeici posjećuju žene tek povremeno

Kompleks navodno čuvaju osiguranje, vrata i zidovi. Prema nekim napisima navodno neke od žena tamo žive tokom cijele godine, zajedno sa svojom djecom, dok ih muževi posjećuju tek povremeno.

Vlasnici nekretnina ne žele da se miješaju s lokalnim stanovništvom. Oni imaju vlastite tradicije što se tiče odijevanja, ponašanja i molitve, i ne žele da ljudi bulje u njih”, rekao je neimenovani najamni radnik za bosanske medije.

Projektanti planiraju da udvostruče površinu privatnog sela, što je dodatno razljutilo lokalnu zajednicu. Tvrde kako je nazakonito da strana sila kupuje državno zemljište i zatim zabranjuje tamošnjem stanovništvu da ulazi unutra.

Mi smo muslimani, ali se molimo kod kuće i u džamiji. Sekularna smo država. Oni su drugačiji od nas”, rekao je neimenovani farmaceut.

Štaviše, pojedini lokalci su započeli protestovati. Odjeveni u burke dijele letke s porukom “Odlazite!”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *