Janša: Zlatno razdoblje EU je prošlost, dolaze turbulentna vremena

Dodajte komentar

Bivši premijer Slovenije Janez Janša izjavio je da je “zlatno doba” Evropske unije prošlo i da integraciju čekaju burna vremena u kojima se treba boriti za interese članica.

Zlatno doba Evropske unije je prošlost i pred nama je turbulentno razdoblje, ali se isplati boriti”, kazao je Janša u Mariboru na političkoj tribini koju je organizovala  njegova Slovenačka demokratska stranka na temu razvojnih perspektiva slovenske Štajerske i Maribora.

 

Dramatičniji u opisivanju stanja u EU-u bio je eurozastupnik Milan Zver, potpredsjednik Janšine stranke i njen nekadašnji kandidat za dužnost predsjednika države.

Problemi Evropske unije od prije deset godina pravi su bomboni u poređenju s ovim današnjima“, kazao je Zver na tibini govoreći o EU koju potresa odluka britanskih birača o odlasku te zemlje iz integracije, kao i migrantska kriza te sigurnosni izazovi u susjedstvu.

Danas je pitanje hoće li EU uopšte preživjeti. Finansijska, ekonomska, socijalna, migrantska kriza, terorizam… sve to su stvari koje EU destabilizuju i potrebno je da nađemo odgovore kako se s time suočiti“, kazao je Zver.

Slovenija, ali i druge manje Evropske države mogu egzistirati, nastavio je on, samo u okviru EU-a jer preko zajedničkih razvojnih fondova integracije finansiraju veliki dio svojih investicija.

Raspad EU-a bio bi možda dobar za velike države poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, ali je upitno bi li i one same mogle biti konkurentne u svjetskom okviru. Za manje bi države raspad integraciije bio mnogo veći udarac i teško da bi ga preživjele“, kazao je Zver.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *