U Norveškoj samo Golf prodavaniji od Tesle

Dodajte komentar

U trećem kvartalu 2016. u Norveškoj je prodato skoro 800 primjeraka Teslinog električnog SUV Modela X, od čega je samo u septembru isporučeno 600 ovih automobila. Od Tesle X u proteklom mjesecu bio je traženiji samo Volkswagen Golf.

Norveška je zahvaljujući državnim subvencijama i drugim pogodnostima koje uživaju vlasnici vozila na struju već godinama jedno od najvećih evropskih tržišta električnih automobila.

Tako je, na primjer, Tesla Model S u martu 2014. bio ubjedljivo najtraženiji automobil u toj zemlji sa čak 1.493 prodata primjerka. Dvije godine kasnije, na norveško tržište stigao je još jedan automobil kompanije Tesla Motors, SUV Model X, koji je vrlo brzo zadobio naklonost kupaca u ovoj skandinavskoj zemlji.

U prvom mjesecu prodaje, u junu 2016, isporučeno je 7 automobila, u julu 23, a u avgustu 168, da bi se septembar završio sa čak 601 novoregistrovanim Modelom X. Na taj način, Tesla X postao je drugi najprodavaniji automobil u Norveškoj u septembru, posle VW Golfa.

Istovremeno, ovaj SUV je u proteklom mjesecu bio najtraženiji električni model na norveškom tržištu.

Iako je u trećem kvartalu 2016. prodaja električne limuzine Model S smanjena za 50% (u odnosu na isto razdoblje 2015), Tesla Motors je zahvaljujući Modelu X u Norveškoj zabilježio ukupan rast isporuka od 120%, u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Kada je riječ o električnim modelima, u septembru se na drugom mjestu po prodaji našao BMW i3 sa 581 primjerkom, dok je treći Nissan Leaf sa 199 isporučenim automobilom.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *