Pregled štampe za 5. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Adiko: Dostavili smo Heti podatke

Adiko banka preduzela je sve neophodne aktivnosti cilju primjene novih zakonskih rješenja koja se odnose na konverziju kredita u švajcarskim francima u eure.

Treba formirati poresku policiju

Ministar finansija Raško Konjević stopirao je novu sistematizaciju Poreske uprave (PU) zato što njom nije predviđeno formiranje sektora poreske policije, saznaju “Vijesti nezvanično u tom resoru.

Italijanima 80% profita

Na rtu Pont u blizini plaže Jaz u Donjem Grblju juče je počelo postavljanje prve crnogorske sekcije elektroenergetskog podmorskog kabla koji Crnu Goru spaja sa Italijom. Projekat je vrijedan skoro milijardu eura, a sprovode ga Tema i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) da bi omogućili prebacivanje jeftine električne energije iz Crne Gore i zapadnog Balkana u Italiju.

Dnevne novine

Crna Gora postaje spona Zapadnog Balkana sa EU

Premijer Crne Gore Milo Đukanović i izvršni direktor kompanije Terna Mateo del Fante svečanim presjecanjem vrpce označili su početak radova na polaganju prve sekcije podmorskog kabla sa crnogorske teritorije ka Italiji.

MMF: Rast crnogorske ekonomije biće 5,1 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je prognoze rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 5,1 odsto, u odnosu na ranije projektovanih 4,7 odsto iz aprila.

Imovina Brodogradilišta na prodaji za 8,77 miliona

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je juče novi tender za prodaju dijela imovine tog preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od oko 8,77 miliona eura, skoro 20 odsto manjoj nego na prethodom.

Dan

Raško Konjević stopirao Žugićevu sistematizaciju

Ministar finansija Raško Konjević stopirao je sistematizaciju Poreske uprave kojom je predviđeno formiranje devet novih službi u tom resoru, a među njima nema sektora poreske policije. Kako nezvanično saznajemo, Konjević je stopirao sistematizaciju koja se nalazila kod Uprave za kadrove baš iz razloga što bivši ministar finansija Radoje Žugić sistematizacijom nije predvidio formiranje sektora poreske policije.

Obećavaju posao za 500 osoba

Predstavnici Terne, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Ministarstva ekonomije organizovali su juče svečanost povodom postavljanja prve sekcije podmorskog kabla na rtu Jaz u okviru interkonekcije Italija-Crna Gora. Kako je saopšteno, na događaju su govorili premijer Milo Đukanović i glavni izvršni direktor Terne Mateo del Fante.

Milionerima daju popust od 70 odsto

Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) ocijenila je da je predlog zakona o turizmu usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći, a njime su predviđene brojne olakšice i podsticaji za investitore koji planiraju projekte u turizmu do 70 odsto od ukupne investicije. Predlog zakona KKDP-u je dostavilo Ministarstvo turizma, a cilj novog zakona je, kako su naveli, razvoj turizma.

Pobjeda

Energetski most između Zapadnog Balkana i EU

Elektroenergetski sistem Crne Gore će nakon završetka energetskog povezivanja Crne Gore i Italije putem podmorskog kabla biti uvezan u regionalno i evropsko tržište, poručio je premijer Milo Đukanović. On je juče na rtu Jaz, sa glavnim izvršnim direktorom italijanske Terne Mateom del Fanteom, ozvaničio polaganje prve sekcije podmorskog kabla sa crnogorske teritorije, od rta Jaz do trafostanice Lastva.

Tužili Podgoricu za 139.607 eura

Državna revizorska institucija dalaje pozitivno mišljenje uz skretanje pažnje na finansijski izvještaj Pokreta za promjene za 2015. i uslovno na reviziju pravilnosti.

Izuzeti opštine koje imaju reprogram dugova

Aleksandar Damjanović je u ime kluba poslanika SNP-a u skupštinsku proceduru predao predlog dopuna Zakona o zaradama u javnom sektoru, kojim se traži da se iz primjene izuzmu i opštine koje imaju sa Ministarstvom finansija sklopljene ugovore o reprogramu poreskih dugova i obaveza prema Egalizacionom fondu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *