Država Masačusets tuži „Morgan Stanley“

Dodajte komentar

Država Masačusets je pokrenula tužbu protiv poznate bankarske firme „Morgan Stanley“, optuživši je za nesavjesno poslovanje u cilju postizanja ekonomskih ciljeva.

U tužbi, koju je juče podnio državni sekretar, navodi se da je ta banka vršila pritisak nad zaposlenima prilikom otvaranja računa za klijente. Naime, firma je pokrenula neku vrstu takmičenja među zaposlenima, od kojih se očekivalo da prodaju što više kredita, pritom ciljajući na najbogatije klijente. U tužbi se obrazlaže da je banka tako prekršila sopstvena interna pravila poslovanja.

Ovaj slučaj je samo još jedan primjer pritiska koji velike finansijske institucije vrše na svoje bankare, kako bi ispunili ciljeve poslovanja. Podsjetimo, i “Wells Fargo” je proteklih nedjelja bila u centru pažnje, nakon što su regulatori otkrili da su zaposleni te firme otvarali lažne račune, kako bi ispunili agresivne ciljeve koje je postavila banka. Iz kompanije „Morgan Stanley“ poručuju da nisu počinili nikakav prekršaj, te da su pomenuti računi otvoreni jer je to bila želja klijenata.

Ti računi su dragocjeni za klijente jer pružaju pristup niskoj ikvidnosti, kad god oni to požele“, piše u saopštenju firme.

Oni su dodali da će učiniti sve da dobiju slučaj na sudu i da se strogo protive tvrdnjama o prekršaju. Međutim, državna tužba pokreće još ozbiljnije pitanje, a to je tvrdnja da su finansijski savjetnici u „Morgan Stanley“-ju, čiji je posao da savjetuju klijente i racionalno upravljaju njihovim novcem, bili pod pritiskom da klijentima iznude kredite, čak i kada im oni nisu potrebni. Prema podacima koji se iznose u obrazloženju optužnice, firma je nagrađivala zaposlene sa dodatnih 1.000 dolara nagrade za potpisanih 10 kredita, 3.000 za 20 kredita i 5.000 dolara za sklapanje 30 kredita.

Takmičenje u prodaji kredita je dovelo do sukoba interesa za finansijske savjetnike”, stoji u obrazloženju optužnice. U saopštenju, koje je izdao državni sekretar Masačusetsa Vilijem Galvin, navodi se da su bankari djelovali ne obazirući se na povjereničku dužnost koja ih obavezuje prema klijentima.

Državni istražitelji kažu da su dojavu o dešavanjima u „Morgan Stanley“-ju dobili od bivšeg finansijskog savjetnika, koji je bio zaposlen u toj banci, ali je odlučio da napusti firmu, ne želeći da učestvuje u „takmičenju“.

Prema podacima banke, ova praksa se itekako ispatila. Naime, jedna regionalna banka je utrostručila prodaju zajmova klijentima, i tako uvećala svoju dobit.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *