Najbogatiji Kinez: Kinesko tržište nekretnina je “najveći mjehur u istoriji”.

Dodajte komentar

Najbogatiji čovek u Kini, magnat u sektoru nekretnina Vang Đenlin, upozorio je da je kinesko tržište nekretnina “najveći mjehur u istoriji”.

To je, kako ocjenjuje agencija Frans pres, najnovije alarmantno upozorenje u vezi sa drugom najvećom svjetskom ekonomijom.

Vang, vlasnik konglomerata Vanda (Wanda) sa aktivnostima u oblasti nekretnina i zabave, izjavio je da cijene nekretnina nastavljaju vrtoglavo da rastu u najvećim kineskim gradovima, dok padaju u manjim gradovima u kojima postoji veliki broj neprodatih novih nekretnina, prenosi francuska agencija.

Ne očekujem neko dobro rješenje za ovaj problem. Vlada je izašla sa nizom mjera, ograničavajući kupovinu ili kreditiranje, ali ništa nije dalo rezultate“, rekao je Vang.

Urbanizacija i razvoj sektora nekretnina pružili su podstrek kineskoj ekonomiji, drugoj najvećoj na svijetu i ključnom pokretaču globalnog privrednog rasta, navodi Frans pres.

Bum u kineskom sektoru nekretnina, potpomognut pojačanom kreditnom i vladinom potrošnjom, išao je na ruku pojedinim vlasnicima nekretnina, pošto su se širom zemlje “kao pečurke” pojavila nova naselja.

Taj rast je, međutim, naišao na probleme u protekle dvije godine, a mnogi periferni gradovi u Kini su postali “gradovi duhova” i neprodatih nekretnina, iako su cijene u većim gradovima dostigle nebeske visine.

Posrtanje sektora nekretnina, u kombinaciji sa usporavanjem prerađivačkog sektora i narastanjem javnog duga, prikočili su privrednu ekspanziju Kine, koja je prošle godine ostvarila najsporiji tempo rasta za četvrt vijeka, dodaje francuska agencija.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *