Pregled štampe za 27. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Radoje Žugić predložen za guvernera, prihvatiće posao

Doskorašnji ministar finansija i aktuelni savjetnik premijera Radoje Žugić predložen je juče za novog guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG). Njega je na tu funkciju predložio predsjednik države Filip Vujanović, a konačnu riječ o Žugićevom imenovanju daće Skupština.

Izostala diskusija o budžetu i platama

Jučerašnja sjednica skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Nacrtu budžeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) za iduću godinu, odložena je zbog nedostatka kvoruma. O predloženom budžetu raspravljaće se u četvrtak, za kada je zakazana nova sjednica.

Kapovci danas sa Vujanovićem

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, blokirali su juče na 15-ak minuta saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću. Predstavnik penzionera KAP-a Nikola Raković kazao je da su se bivši radnici, nakon 15-ak minuta, sami povukli sa kolovoza i omogućili vozilima prolaz. On je istakao da će se predstavnici bivših radnika danas sastati sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Dan

MA ostaje bez šefa za bezbjednost

Koordinator sektora bezbjednosti u Montenegroerlajnzu (MA) Miloš Vučinić podnio je ostavku na tu funkciju, saznaje “Dan. Vučinić, koji je na toj poziciji od januara 2014. godine, zahtjev za sporazumni raskid ugovora podnio je nakon što je kompaniju napustio komercijalni direktor preduzeća Predrag Marković, sin Duška Markovića, potpredsjednika Vlade.

Smijenjen diektor

Boris Vuković više nije izvršni direktor Vodakoma Zajedničkog uslužnog i koordinacionog Društva za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda za Crnogorsko primorje.

Deficit 1,18 milijardi

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za osam mjeseci ove godine, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,581 milijardi eura i veća je 11,7 odsto u odnosu na isti period lani.

Vijesti

Predložen Žugić iako je član partije

Predsjednik države Filip Vujanović predložio je stranačku ličnost, odnosno, člana Glavnog odbora DPS-a Rado ja Žugića za kandidata za guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Žičara Eminentu i Doplmajeru

Državna komisija za kontrolu javnih nabavki odbila je kao neosnovanu žalbu slovenačkog GH holdinga na tender Direkcije javnih radova i Ministarstva održivog razvoja i turizma, za usluge projektovanja i izgradnje šestosjedne žičare K8, na lokalitetu Kolašin 1600.

Iz Azerbejdžana iznio 12,5 miliona

Postoji priznanica da je Dušku Kneževiću 14. januara 2014. isplaćeno iz jedne poslovne banke 12,5 miliona eura, kao i deklaracija koju je Knežević potpisao prilikom izlaska iz Azerbejdžana sa tim novcem, otkrio je juče u Privrednom sudu Zoran Milić, advokat kompanije Kaspia Property Holdings.

Pobjeda

Za deceniju platili 246 miliona poreza

PODGORICA Crnogorski Telekomje u prethodnoj deceniji uložio preko 200 miliona eura u mrežu i infrastrukturu i uplatio 246 miliona eura poreza državi, saopštio je izvršni direktor te kompanije Milija Zeković.

Zbog auto-puta uvoz veci 127,8 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena u prvih osam mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,58 milijardi eura, što je 11,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan uvoz bio je 12,6 odsto viši i iznosio je 1,37 milijardi eura.

Primjedbe na reprogram duga do 15. oktobra

Primjedbe i sugestije na nacrt zakona o mjerama poreske podrške, koji je predložilo Ministarstvo finansija, mogu se dostavljati do 15. oktobra ove godine, u okviru javne rasprave.

Telenor ponio 193,5 miliona

Od 227,6 miliona eura, koliko se iz Crne Gore za pola ove godine odlilo novca 193,5 miliona eura odnosi se najednu kompaniju saopštili su Pobjedi iz Centralne banke. Oni nijesu kazali o kojoj se kompaniji radi, objašnjavajući da ih zakon u tome sprečava.

Prema Pobjedinim informacijama, radi se o Telenoru, kompaniji koja u Crnoj Gori posluje dvije decenije.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *