1000+: Značajna ponuda stanova za preostale građane sa liste

Dodajte komentar

Preostalih 119 građana sa liste čekanja u projektu Hiljadu plus, koji bi vaučere trebalo da dobiju početkom oktobra, imaju značajnu ponudu stanova za izbor i veliku izvjesnost da adekvatno riješe stambeno pitanje, saopštio je član Projektnog odbora, Miloš Knežević.

Knežević, koji je i profesor na Građevinskom fakultetu u Podgorici, rekao je agenciji Mina-business da u projektu učestvuje 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana, piše portal Analitika.

Imajući u vidu da je potpisano 354 predugovora sa građevinskim kompanijama, a da u Ulcinju, Cetinju, Herceg Novom, Plužinama i Mojkovcu nije bilo aplikanata za 32 stana ponuđena u tim opštinama, dolazimo do broja od 367 stanova koji su na raspolaganju učesnicima projekta sa liste čekanja, kazao je Knežević.

S tim u vezi, kako je naveo, preostalih 119 građana sa liste čekanja imaju značajnu ponudu stanova za izbor.

“Imajući u vidu i da je značajan broj stanova u izgradnji, sa rokom završetka do polovine naredne godine, protok vremena od dodjele prve do šeste grupe vaučera koju ćemo podijeliti, ne usporava građane”, objasnio je Knežević.

U projektu Hiljadu plus 674 građanina je ostvarilo pravo na realizaciju vaučera. Do sada je podijeljeno 555 vaučera u pet faza. Prvi vaučeri su podijeljeni prioritetnim ciljnim grupama, zatim dvije grupe vaučera mladim bračnim parovima, zaposlenim u javnom sektoru i ostalima i dvije grupe vaučera građanima sa liste čekanja.

Knežević je dodao da u skladu sa metodologijom dodjele vaučera u odnosu na vrijeme podnošenja aplikacije, ušteda na osnovu konačne procjene kreditne sposobnosti, odustajanja građana u projektu, kao i na osnovu isteka važenja vaučera od 60 dana, u Projektnom odboru očekuju da će i svih 119 građana sa liste čekanja dobiti vaučere.

“Ako ne svi, svakako da će veći broj preostalih aplikanata dobiti vaučere početkom oktobra, odnosno 60 dana nakon isteka roka od prethodne dodjele koja je bila 1. avgusta”, precizirao je Knežević.

Prema njegovim riječima, do sada je potpisano 354 predugovora građana sa građevinskim kompanijama u iznosu od preko 18 miliona eura i 251 ugovor o kreditu sa bankama čija vrijednost je skoro 10,4 miliona eura.

Cilj projekta je, između ostalog, da utiče na smanjenje kamatnih stopa na bankarskom tržištu.

Knežević je saopštio da su se prije početka realizacije projekta Hiljadu plus krajem prošle godine, kamatne stope na stambene kredite kretale od šest do osam odsto u zavisnosti od kreditne politike banaka.

“U skladu sa dinamikom projekta, crnogorske banke su počele da snižavaju kamatne stope, tako da sada najniža tržišna kamatna varijabilna stopa iznosi 3,99 odsto, dok su fiksne kamatne stope u pojedinim bankama 4,99 odsto”, kazao je Knežević.

U Projektnom odboru smatraju da je projekat značajno, ako ne i dominantno uticao na povoljna kamatna kreatanja na bankarskom tržištu, što je svakako u interesu svih građana Crne Gore.

Na pitanje kakvi su planovi u vezi nastavka projekta Hiljadu plus, Knežević je odgovorio da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kad je projekat počeo 2010. godine, planiralo da on traje i u narednim godinama.

“Nakon uspješne realizacije prve faze projekta, takođe uspješno privodimo kraju i drugu fazu u okviru kojih će ukupno preko dvije hiljade građana riješiti stambeno pitanje. U zavisnosti od procesa ugovaranja daljih aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), projekat će kontinuirano biti nastavljen narednih godina”, zaključio je Knežević.

Vrijednost projekta je 20 miliona, od čega Vlada učestvuje sa 50 odsto kroz kreditni aranžman sa CEB-om, komercijalne banke sa 45 odsto i građani sa pet odsto učešća.

Radi se o projektu socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koja po tržišnim uslovima ne mogu riješiti stambenu potrebu.

Projekat građanima omogućava uštede obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1,09 hiljada eura po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *