Bivša evropska komesarka bila direktorka ofšor firme

Dodajte komentar

Bivša evropska komesarka Neli Kros, nekada briselska funkcionerka pred kojom su drhtale korporacije, nije prijavila da je bila direktorka jedne „ofšor“ firme u vrijeme dok je bila komesarka, pokazaju novi procurjeli dokumenti.

Neli Kros (Neelie Kroes) se u gomili sa 1,3 miliona fajlova sa dokumentima o „ofšor“ firmama, do kojih je došao Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo, pominje kao direktorka Mint holdinga sa sjedištem na Bahamima između 2000. i 2009, prenio je danas Euraktiv.

Kodeksom ponašanja EU predviđeno je da „komesari ne mogu da se bave drugim profesionalnim poslovima, bez obzira da li su unosni ili ne“.

Pravni tim Neli Kros rekao je za medije da se njihova klijentkinja „slaže da je formalno trebalo da prijavi tu direktorsku poziciju“.

Neli Kros će obavijestiti predsjednika Evropske komisije o slučaju i preuzeće punu odgovornost“, rekli su iz pravnog tima za britanski Gardijan.

Pravni tim dodaje da je Kros, evropska komesarka između 2004. i 2014, vjerovala da je Mint holding likvidiran 2002. i da nije bila plaćena za posao u toj kompaniji.

Neli Kros je od 2004. do 2010. bila evropska komesarka za konkurenciju a od 2010. do 2014. za digitalnu agendu.

Portparolka Komisije rekla je da ih je Kros sada informisala o toj direktorskoj poziciji i da će Komisija „provjeriti i analizirati informaciju prije nego što odluči“ šta da preduzme.

Neli Kros, koja je danas plaćeni savjetnik Banke Amerika i Ubera, u Briselu je uživala ugled „dame od čelika“ nakon što je u sklopu borbe za razbijanje monopola napala Microsoft, E.ON, Suez)i druge gigantske korporacije.

Međutim, Kros je stala na stranu Applea, a protiv svoje nasljednice Margrete Vestager, u slučaju u kojem je nedavno od američkog tehnološkog džina zatraženo da plati Irskoj 13 milijardi eura neplaćenog poreza.

Britanska organizacija Mreža za poresku pravdu saopštila je da procurjela dokumenta pokazuju da Bahami mogu da budu „globalna prijetnja“ međunarodnom poreskom sistemu.

U procurjelim dokumentima o 175.000 kompanija sa Bahama pominje se i nova britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad (Rudd).

Ona se, prema pisanju Gardijana, pominje kao direktorka dvije firme na Bahamima u periodu 1998-2000, odnosno u vrijeme prije njene političke karijere.

Organizacija Transparency International zatražila je od Evropske unije da predvodi napore da se razotkriju oni koji imaju dobit od biznisa povezanih sa „poreskim rajevima“.

Kako je prenijela agencija AP, direktor TI za EU Karl Dolan (Carl) rekao je da bi veza Neli Kros sa firmom sa Bahama „ostala tajna da nije bilo curenja“ dokumenata.

Danas smo dobili još jedan uvid u mračno podzemlje globalnog finansijskog sistema“, istakla je u saopštenju Tove Marija Riding (Maria Ryding) iz nevladine organizacije Eurodad sa sjedištem u Briselu.

Sličan slučaj curenja zbio se proljetos, kada su u svijet dospjeli Panamski dokumenti zbog kojih je „palo mnogo žrtava“, uključujući jednog evropskog premijera.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *