Ovo je Mercedesov kombi budućnosti

Dodajte komentar

Naručili ste picu, i nakon petnaestak minuta umjesto da na vratima čujete zvono i preuzmete pošiljku, aplikacija na mobilnom telefonu vas obavještava da vam je hranu donio dron koji je aterirao na predviđenu adresu. Ovo je jedan od scenarija koji je Mercedes predvidio u okviru svoje strategije adVANce, kojom namjerava da unaprijedi transport i dostavu u gradskim zonama u bliskoj budućnosti.

Ako je suditi po sadašnjem trendu, do 2030. godine gradske zone će da budu dom za dvije trećine svjetske populacije. Samim tim će prevoz i logistika morati da se obavljaju brže i efikasnije, pri tom vodeći računa o životnoj sredini.

Mercedesov kreativni tim je došao na veliki broj ideja u oblasti isporuke na krajnju adresu korisnika, a sve to je implementirao u stidiju kombi vozila nazvanu Vision Van, čijoj smo svjetskoj premijeri u Štutgartu prisustvovali prošle nedjelje.

Vision Van ima potpuno automatizovan utovarni prostor. Inovativni algoritmi kontrolišu preuzimanje narudžbe, utovar, planiraju rutu i naravno, isporučuju robu dronovima i robotima. Vozač je praktično potreban samo da kontroliše proces i eventualno isporuči određene pošiljke.

“Razvili smo ovaj kombi jer smo vidjeli dva velika trenda, prvi je urbanizacija, a drugi digitalizacija. To nam je dalo priliku da kreiramo sveobuhvatni sistem i unesemo nove ideje u kombi koji nudimo našim klijentima za finalnu isporuku na krajnju adresu”, kazao nam je na prezentaciji Folker Morninveg, direktor u Mercedes-Benz Vans.

Ugradnjom pametnih tehnologija, kombi bi postao centralna komponenta digitalnog lanca isporuke. Sve ove ideje Mercedes nam je prikazao kroz nekoliko prezentacija.

Prije svega, tu su aplikacije i rješenja za povezivanje vozača i dispečera. Razvijen je sistem koji sakuplja i obrađuje podatke koji se tiču statusa isporuke, trenutne lokacije i tovara, i šalje te informacije dispečeru. Na ovaj način on iz centrale nadgleda dostavnu flotu i upravlja isporukom na najefikasniji način.

Druga aplikacija se odnosi na efikasno snabdijevanje servisnih vozila odgovarajućim djelovima i alatima. Po Mercedesovoj zamisli, čitav proces će da bude automatizovan, pa radnik neće gubiti vrijeme da pregleda šta mu nedostaje, naručuje djelove i čeka na dostavu, već će odgovarajući djelovi bez prisustva vozača da budu ubačeni u kombi tokom noći.

Kao što smo najavili, Mercedes je pripremio i dronove smještene na krovu kombija. Oni će da nose manje pakete do krajnjeg korisnika i da se nakon isporuke vrate na svoje mjesto.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *