Zbog kredita Željeznice nema para za penzije

Dodajte komentar

Vlada je dala saglasnost da se iz budžeta Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) preusmjeri 1,58 miliona eura na Ministarstvo saobraćaja, kako bi se izmirile obaveze dva željeznička preduzeća po osnovu međunarodnih kredita.

To pokazuje interni dokument izvršne vlasti koji “Dan” ekskluzivno objavljuje. Zbog toga je, kako navodi ovaj list, dovedena u pitanje isplata novembarskih penzija, koje se isplaćuju u decembru.

Kako piše u dokumentu, usvojenom na poslednjoj sjednici Vlade, direktor Fonda PIO Dušan Perović, dao je uslovnu saglasnost na zahtjev ministra saobraćaja Ivana Brajovića da se preusmjere sredstva od 1,58 miliona za izmirenje kreditnih obaveza Željezničke infrastrukture (ŽICG) i Željezničkog prevoza (ŽPCG) koje dolaze na naplatu u septembru. Ovo je drugo preusmjeravanje sredstava iz Fonda PIO na Ministarstvo saobraćaja u poslednjih 15 dana. Krajem avgusta je izvršeno preusmjeravanje 3,56 miliona eura, koje je Brajović iskoristio da isplati otpremnine radnicima Jadranskog brodogradilišta.

Kada je u pitanju Vaš zahtjev za preusmjeravanje sredstava u iznosu od 1,58 miliona, iako, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, postoji formalno pravni osnov za preusmjeravanje ovih sredstava, moramo naglasiti da će se ovim preusmjeravanjem dodatno umanjiti raspoloživa sredstva i dovesti u pitanje redovna isplata novembarske penzije, koja se isplaćuje u decembru, ukoliko se ne nadomjeste sredstva u iznosu od 32 miliona, naveo je Perović u odgovoru na zahtjev Brajovića.

Preusmjeravanje sredstava, kako je precizirao, moguće je izvršiti sa pozicija 4231 starosna penzija u iznosu od 580.105 eura, 4232 invalidska penzija i 4233 porodična penzija u iznosu od po 500 hiljada.

U ovoj godini, kako je kazao Perović, na teret Fonda PIO izvršena su preusmjeravanja u iznosu od 32 miliona eura.
Najprije je u aprilu 6,5 miliona preusmjereno primjenom Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, na osnovu kojeg je , na lični zahtjev korisnica penzija, izvršena obustava isplata penzija radi ostvarivanja prava na doživotnu naknadu žena koje su rodile troje i više djece. Zatim 13 miliona u junu, zašta Fond PIO nije dao saglasnost, pa 3,56 miliona u avgustu za otpremnine radnika Jadranskog brodogradilišta, dok je u međuvremenu data uslovna saglasnost Ministarstvu rada za dodatno preusmjeravanje 13,90 miliona i sada 1,58 miliona eura za kredite željezničkih preduzeća.

S tim u vezi, Fond PIO može dati uslovnu saglasnost za preusmjeravanje ovih sredstava, uz obavezu da se blagovremeno obezbijede sredstva u iznosu od 32,04 miliona (13mil + 3,56mil + 13,9mil + 1,58mil) u budžetu Fonda PIO za 2016. godinu, za redovnu isplatu penzija, najkasnije do 10. decembra, kazao je Perović.

Isplate penzija do izbora koji su zakazani za 16. oktobar, neće se dovoditi u pitanje, ali ukoliko se u budžet Fonda PIO ne uplate 32 miliona, neće biti novca za isplatu penzija u decembru. Fond 1TIO za isplatu penzija mjesečno izdvaja oko 32 miliona eura.

(Opštirnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *