Hrvatska: Izbori koji nisu donijeli ništa novo

Dodajte komentar

Prema preliminarnim rezultatima HDZ ima 61 mandat, a Narodna koalicija oko SDP 54. Most je treći sa 12, a Živi zid sa osam od 151 poslaničkog mesta u Saboru.

DS je uzeo tri, Koalicija za premijera Milana Bandića dva mandata. Po jedan mandat osvajaju HDSSB i Nezavisna lista Željka Glasnovića. Za sastavljanje vlade potrebna je podrška 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

 

Deveti parlamentarni izbori (vanredni) u Hrvatskoj nisu donijeli ništa novo na hrvatskoj političkoj sceni u odnosu snaga, budući da je HDZ sa partnerima realni pobednik, a kako je najavio lider te stranke Andrej Plenković već danas biće formirana platforma postizbornih pregovora za formiranje nove vlade.

Novina ovih izbora je ta što u Sabor najvjerovatnije neće biti nijednog zastupnika iz konzervativnih pravaških stranaka.

Prema najavama iz HDZ tokom prošle noći, ključ buduće vlade biće ta stranka sa Mostom nezavisnih lista, s tim da se Božo Petrov nije izjasnio ni za HDZ ni za SDP.

Moralni pobjednik ovih izbora je Živi zid sa osam dobijenih mandata. Čelnici te koalicije, međutim, poručili su da oni neće biti dio vlade bez obzira na to koja će je stranka formirati.

Iako se očekuje da će formiranje nove hrvatske vlade trajati nešto kraće nego što je to bio slučaj sa odlazećom vladom, analitičari su, ipak, skeptični.

Profesor Žarko Puhovski je za N1TV rekao da će bez dileme vlast formirati HDZ sa Mostom, a premijer će biti Plenković.

Petrov će to progutati, ta vlada će biti formirana, ali je pitanje koliko će to trajati“, rekao je Puhovski i dodao “nisam optimista”.

Dok mnogi dane nakon izbora vide kao posljednje na čelu SDP-a za Zorana Milanovića, analitičari ističu da on izjavama pokazuje da želi veliku koaliciju sa HDZ.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *