Brisel smatra da je Volkswagen varao kupce

Dodajte komentar

Evropska komesarka za pravosuđe ocijenila je da je auto-gigant Volkswagen izveo ogromnu prevaru s vozilima s dizel-motorima, kršeći propise većine zemalja EU o zaštiti potrošača.

U većini država-članica EU izgleda da su pravila prakično prekršena“, izjavila je Vera Jurova na konferenciji za novinare u Briselu.

Takođe je moguće da je Volkswagen prekršio i evropske propise o prodaji i garancijama za robu široke potrošnje, dodala je ona.

Na pitanje AFP, Volkswagen je rekao da te tvrdnje smatra „neosnovanim“ i „jasno ih odbacuje“, održavajući „redovan i konstruktivan dijalog s vlastima i institucijama u Briselu“.

Jurova je pozvala kupce da prijave sudovima automobile i traže odštetu jer je septembra 2015. godine otkriveno da je VW u 11 miliona svojih vozila instalirao softver za falsifikovanje nivoa zagađujućih materija u izduvnim gasovima.

Način dobijanja obeštećenja je u EU komplikovaniji nego u SAD“, priznala je komesarka. Komisija je stoga ljetos pokrenula široke konsultacije o tome sa organizacijama potrošača u svakoj zemlji-članici od kojih je tražila da joj daju informacije, i sa državnim organima nadležnim za zaštitu potrošača.

Sastanci sa organizacijama potrošača i nadležnim državnim organima su zakazani za 8. i 29. septembar. To treba da bude prilika da se razmotri mogućnost kolektivnih tužbi protiv njemačkog proizvođača.

Po pisanju lista „Di Velt“, Volkswagen je prekršio pravila zaštite potrošača u 20 zemalja EU.

Ta kompanija je sada, posle SAD, suočena s prijetnjom da će i u EU morati da isplati milijarde evra kazni i naknada štete“, navodi list.

Njemačka grupa koja je vlasnik 12 marki vozila, uključujući Volkswagen, Audi, Porše, Seat i Škodu, pristala je da plati 15 milijardi dolara u SAD da bi izmirila samo dio sudskih potraživanja u vezi sa „Dizelgejtom“.

VW se uz to obavezao da od vlasnika u SAD otkupi 480.000 automobila s dizel-motorima od 2.000 kubika, opremljenih softverom za prevaru pri mjerenju zagađenja, ili da ih popravkom uskladi sa standardima. Njihovi vlasnici će takođe dobiti nadoknadu do 10.000 dolara po automobilu, u zavisnosti od modela.

U Evropi, gdje se ne očekuje da VW finansijski obešteti svoje kupce, nezadovoljstvo jača zbog nejednakog tretmana američkih i evropskih potrošača.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *