5 načina da konačno prestanete da živite od plate do plate

1 komentar

Nema ništa iritantnije od toga da gledate platu kako nestaje i prije nego što je došla. Izlazak iz začaranog kruga života od plate do plate nije lak, ali može se izvesti ako imate dobar ‘akcioni’ plan.

To je moguće, podrazumijeva se, pod uslovom da ste sretnici koji ne žive od minimalca ili ispodprosječne plate.

Donosimo vam pet koraka kako to napraviti.

1. Realno sagledajte svoje troškove

Kada ne znate na šta vam tačno novac odlazi vrlo je lako upasti u ciklus preživljavanja od plate do plate. Ako ne možete tačno da sagledate vlastite troškove teško je utvrditi zbog čega vam uvijek na kraju mjeseca nedostaje novca. Analizom troškova najlakše ćete napraviti vlastiti budžet.

2. Ukinite nepotrebne troškove

Idući korak je da srežete troškove koji nisu nužni. To vrijedi za vaše mjesečne račune, ali i za one varijabilne, neočekivanje troškove. Idući put kada naručujete dostavu ili odete četvrti put taj dan na kafu, razmislite koliko vas to košta na kraju mjeseca.

3. Smanjite dugove

Kamate po kreditnim i debitnim karticama mjesečno ‘jedu’ priličan novac. Neka vam smanjenje dugovanja po karticama bude primarni cilj.

4. Povećajte prihode

Ušteda na računima i smanjenje duga možda neće biti dovoljni da se izvučete iz začaranog kruga. Razmislite o tome kako možete povećati prihode. Ako radite za poslodavca koji ne plaća prekovremene, možda je vrijeme da razmislite o nekom honorarnom poslu koji će vam ‘podebljati’ kućni budžet. Čak i 50 eura mjesečno može napraviti veliku razliku.

5. Neka vam štednja postane prioritet

Pokušajte mjesečno da ostavite sa strane određeni iznos koji si možete dozvoliti. Zamislite kao da je riječ o jednom od računa koje morate platiti. Čak i dvadesetak eura mjesečno na kraju godine će se nakupiti u pristojan iznos koji ste uspjeli da uštedite.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Povratni ping: Како конечно да престанете да живеете од плата до плата | lider.mk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *