Putnici će dobijati naknadu za propušteni let

Dodajte komentar

Nove smjernice za putnike u avio saobraćaju u Evropskoj uniji donijeće razjašnjenje postojećih pravila i olakšati njihovo provođenje uoči ljetnih praznika, navodi Evropska komisija.

Nove smjernice, koje dolaze u vrijeme kada se milioni Evropljana pripremaju za ljetna putovanja, sažimaju postojeću regulativu i objednjuju sve tekuće prakse.

Ključne tačke za putnike u avio saobraćaju su:

  • Naknada za kašnjenje: pravo na naknadu nakon odgađanja od tri sata na konačnu destinaciju.
  • Naknada za propušteni let: pravo na naknadu u slučaju dugog odgađanja dolaska zbog propuštenih povezanih letova.
  • Vanredne okolnosti: razne situacije kao što su tehnički kvarovi vezani uz prerani kvar određenih dijelova aviona ili sudara aviona s drugim avionima / uređajima pri čemu avioprevoznici ne mogu biti izuzeti od plaćanja naknade u slučaju otkazivanja i kašnjenja.
  • Mjere koje treba preduzeti u vanrednim okolnostima: pravo na pomoć i njegu za vrijeme vanrednih događaja, kao što su oblaci pepela iz 2010. godine.

Smjernice se primjenjuju do donošenja i stupanja na snagu novog zakonodavstva o avio saobraćaju predloženog od Evropske komisije 2013. godine. Cilj ovog prijedloga, koji se još uvijek probija kroz parlament i Vijeće EU-a, je pojasniti određene aspekte trenutne Uredbe i uvesti nova prava putnika kada je to potrebno.

EU legislativa o pravima putnika u avio saobraćaju se vidi kao najnaprednija u svijetu, nudeći visok stepen zaštite od nepredviđenih okolnosti za ljude koji putuju avionom u EU i iz EU. Niz presuda Suda pravde Evropske unije (CJEU) je, međutim, uticao na sadržaj i obim zakonodavstva, od kada je stupilo na snagu 2005. godine. Pojašnjenje je bilo potrebno za putnike, avio kompanije i nacionalna tijela, koja su obavezi da paze na ispravno primjenjivanje pravila na nacionalnom nivou.

Komisija navodi da će smjernice olakšati putovanje i pomoći avio-prevoznicima i njihovim agentima poboljšanje primjene Uredbe.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *