Zetagradnja pod istragom zbog Duvanskog

Dodajte komentar

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage u predmetu koji je formiran zbog prodaje imovine Duvanskog kombinata u stečaju. Istragom su obuhvaćeni stečajni upravnik tog preduzsća Veselin Raičević, bivši predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević, bivši izvršni direktor Zetagradnje Miloš Stojanović i Zetagradnja kao pravno lice, vlasnika Blagote Radovića.

Branilac Stojanovića advokat Velibor Marković potvrdio je za “Dan” da je iz tužilaštva pozvan da preuzme naredbu o sprovođenju istrage, a prema nezvaničnim saznanjima, da preuzmu naredbu pozvani su i advokati koji zastupaju Raičevića.

Prema riječimaadvokata Markovića, tužilaštvo je i ovog puta, kao i prilikom određivanja zadržavanja njegovom klijentu, prekršilo zakonske propise.

Tužilaštvo je bilo dužno da, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku, sasluša sve osumnjičene prije donošenja naredbe o sprovođenju istrage, a ja sam u saznanju da izjavu nije dao ovlašćeni predstavnik Zetagradnje – kazao je Marković za “Dan”.

On je rekao da ne zna da li je Rakočević saslušan, koji prilikom hapšenja Stojanovića i Raičevića nije lišen slobode, jer je bio na bolničkom liječenju, niti da li je naknadno dao izjavu. Prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, od Rakočevića još nije uzeta izjava.

Raičević i Stojanović uhapšeni su 31. marta, kada im je određeno zadržavanje od 72 sata. Oni su pred zamjenikom specijalnog tužioca Stojankom Radović negirali krivicu i pozvali se na to da su u svemu poštovani zaključci i sporazumi Vlade. Tužilaštvo je Stojanovića ispitivalo i na okolnosti pod kojima je kupac dao ponudu koja nije odgovarala uslovima iz oglasa koji je stečajni upravnik raspisao za prodaju imovine DKP-a, a kupoprodajni ugovor su potpisali Raičević i Stojanović 21. juna 2010. Imovina je prodata Zetagradnji za 13,2 miliona eura.

Tužilaštvo je formiralo predmet po krivičnoj prijavi MANS-a, koja je VDT-u podnijeta 14. decembra 2012. godine protiv Raičevića, bivšeg predsjednika Vlade Igora Lukšića i bivšeg gradonačslnika Podgorice Miomira Mugoše, koji nijesu ni saslušani u tom predmetu. Toj krivičnoj prijavi pridružena je i krivična prijava Udruženja za zaštitu manjinskih akcionara DKP-a, na čijem je čelu Žarko Knežević, koja je 2013. godine podnijeta protiv Raičevića, a kasnije proširena i na predsjednika Tenderske komisije za prodaju DKP-a Branka Vujovića.

Zloupotreba službenog položaja

Krivična prijava MANS-a podnijeta je zbog sumnje da su Raičević, Lukšić i Mugoša na organizovan način zloupotrijebili službeni položaj i nesavjesno vršili dužnost prilikom sprovođenja stečajnog postupka u DKP-u. Oni su vrijedne nekretnine tog preduzeća nezakonito i za nisku cijenu prodali Zetagradnji, kojoj je, kako je navedeno u toj prijavi, garantovano donošenje planskog dokumenta koji je enormno povećao vrijednost lokacije.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *