Kako finansijska odgovornost izgleda u praksi?

Dodajte komentar

Finansijska odgovornost predstavlja poslovni princip, ali i životni stav koji uvjek treba posmatrati iz dva ugla. S jedne strane, iz ugla korisnika bankarskih usluga, a sa druge iz ugla samih banaka, kada se za ovaj princip obično koristi i naziv – odgovorno bankarstvo.

Biti racionalan i odmjeren u upravljanju vlastitim finansijama je suština finansijske odgovornosti kao stava u životu građana, kao i drugih korisnika bankarskih usluga. Pretočeno u realnost i posmatrano kroz ponudu banaka sa kojom se građani i preduzeća obično susrijeću, finansijska odgovornost podrazumijeva nekoliko važnih stvari, a u prvom redu štednju kao jedan od ključnih izvora i načina da građani i firme realizuju svoje životne i poslovne planove.

Finansijska odgovornost u ovom slučaju podrazumijeva i uzimanje bankarskih kredita, ali isključivo kada je pravi cilj svega toga tržišno realan biznis plan i dugoročno unapređenje uslova za život, poslovanje ili proizvodnju, a iznos, rok i uslovi otplate uzetog kredita odgovaraju mogućnostima onoga ko tu istu pozajmicu i uzima.

To je naravoučenije i u priči o bankarskoj odgovornosti. Naime, poštovanje tog principa u poslovanju jedne banke, u prvom redu, podrazumijeva visok nivo brige o svim njenim klijentima. Jedini pravilan način da se sve to postigne je da se banka u svojim aktivnostima povodi ciljem da bude pouzdan partner klijentima, kao i da sa njima o svemu razgovara krajnje otvoreno.

Kada zahtjev klijenata nije održiv ili nije u skladu sa njihovim mogućnostima, važno je da ih banka detaljno upozna sa tim, da im preporuči kako da svoje planove usklade sa njihovim realnim mogućnostima ili da im, ukoliko za sve to nema prostora, jednostavno objasni zbog čega u ovom momentu smatra da konkretna pozajmica ne bi bila opravdana.

Izvor: Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *