Najveći napad na banke do sada: Hakeri ukrali milijardu dolara

Dodajte komentar

Hakerski lanac ukrao je preko milijardu dolara iz banaka širom svijeta i ovo je do sada najveća krađa hakerskim napadima do sada.

Hakerska grupa, koja je akativna od 2013. godine uspjela je da upadne u sistem u preko 1oo banaka u 30 zemalja, saopštili su iz ruske kompanije za internet sigurnost Kasperski.

Nakon što su uspjeli da probiju sisteme banaka preko takozvanih “fišing” šema i drugih metoda, uspjeli su da u sistemima banaka ostanu mjesecima uzimajući “skrin šotove” i video snimke zaposlenih koji su koristili kompjutere.

Kada su nakon toga hakeri upotnali sa poslovima i načinima poslovanja u banci koristili su naučene procese kako bi krali novac bez velikih i sumnjivih pokušaja tako što su programirali bankomate da izbacuju novac u određeno vrijeme ili praveći lažne račune i na njih prebacujući novac.

Hakeri su, navodi Kaspersli Lab, prelazili na drugu banku tek nakon što bi iz jedne pokupili tačno 10 miliona dolara i to je jedan od razloga zbog kojih pljačka nije registrovana, kazao je Vinsent Diaz u telefonskom razgovoru sa novinarima Associated Press-a.

Hakerski napadi su, kaže Dijaz, neobični i tim što su ovog puta napadnute direktno banke a ne klijenti, kako je to do sada bio običaj. Izvještaj o ovom hakerskom napadu će biti prezentovan danas u Meksiku. Ova međunarodna hakerska grupa je sastavljena od Kineza, Rusa i drugih stanovnika Starog kontinenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *