Neizvjesna sudbina kriznog poreza

Dodajte komentar

Sudbina kriznog poreza, kojim je uvedeno oporezivanje plata preko 720 eura po stopi od 15 odsto, koji važi do 31. decembra ove godine, još je nepoznata, kazali su Pobjedi u Ministarstvu finansija.

Krajem godine, objašnjavaju u ovom Vladinom resoru, razmotriće se eventualno produženje ovog poreza.

„Krizni porez uveden je kao privremena mjera fiskalnog prilagođavanja koja je oročena do kraja 2013. godine, kada će se, nakon sagledavanja potrebe, razmotriti njena eventualna produžena primjena“, podsjetili su iz Ministarstvo finansija.

Sudbina kriznog poreza od kojeg je do kraja septembra ove godine prihod bio 6,5 miliona eura, kako objašnjavaju, zavisi od rezultata analize efekata promjene poreskog sistema u Crnoj Gori.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„U zavisnosti od rezultata analize sagledaće se svrsishodnost prelaska sa proporcionalnog na progresivni model oporezivanja dohotka fizičkih lica, dobiti i nepokretnosti. Nakon koncipiranja pomenute analize, predlog mjera biće upućen Vladi na razmatranje i odlučivanje“, pojasnili su iz Ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora su podsjetili da su formirali međuresorsku radnu grupu koja treba da sačini konačan dokument analize efekata izmjene postojećih propisa u oblasti poreza na dohodak, poreza na dobit i poreza na imovinu u cilju uvođenja progresivnog oporezivanja postupajući u skladu sa zaključcima Skupštine Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *