Izraelski kvadrat i do 10 hiljada eura

Dodajte komentar

Sa osam miliona stanovnika i prosječnom platom od skoro 1.600 eura, Izraelu je kriza donijela pravi bum sa cijenama nekretnina, pa je za kvadrat stana u Tel Avivu potrebno do pet, a na pojedinim lokacijama i do 10.000 eura.

Godišnje se u Izraelu sagradi do 50.000 stanova i taj broj se nije smanjio od početka krize, a kao dobar recept za prodaju stanova pokazalo se to da oni budu što povoljniji, ali i što kvalitetniji.

Na gradilištu udaljenom pola sata od centra Tel Aviva, jedan investitor objašnjava novi model prodaje. Sve smo isplanirali, povezali se se državom, odnosno vojskom i ponudili im na prodaju čitavo naselje, kažu u Tidhar grupi.

Računica je jednostavna, ako se sve proda unaprijed, automatski se smanjuju troškovi kredita, izgradnje i time cijena kvadrata može da se prepolovi, što ne bi moglo da se gradila zgrada po zgrada, neplanskom prodajom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

To za sada daje dobre rezultate. Cijene kvadrata ne rastu vrtoglavo. Izraelci vjeruju da bi ovaj, planski model izgradnje, u koji je uključena i država, mogao da bude dio odgovora na ključno pitanje „da li je krizi kraj“, prenosi Capital.

Pojedini stručnjaci smatraju da je u Izraelu glavni problem nedostatak zemlje, a ne kriza. U gradovima nema više mjesta za izgradnju i u rješavanje toga sada hitno mora da se uključi i vlada.

Sa povećanjem populacije, cijene stanova u posljednjih pet godina su porasle dvostruko.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *