Pristižu ponude za izgradnju drugog bloka TE

Dodajte komentar

Ponude za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima pristižu Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) iz koje je “Vijestima” potvrđeno da su ih dobili nekoliko.

Koliko tačno ponuda je dostavljeno, ko je to učinio i koliko je ponudio nije odgovoreno, već je naglašeno da će se to objaviti do 31. oktobra, kada ističe rok.

Prema nezvaničnim informacijama, izvjesno je da su dva od pet kineskih konzorcijuma zainteresovana da dostave ponudu, a jedan je to i učinio.

“Očekuje se četiri do pet ponuda”, saznaju “Vijesti” u izvršnoj vlasti.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je izjavio juče da je interesovanje za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja pokazala jedna slovačka kompanija, koja bi do kraja mjeseca trebalo da dostavi ponudu.

„Nadležna tijela u Elektroprivredi će donijeti odluku o tome ko će u procesu izbora najboljeg ponuđača pobijediti“, kazao je Kavarić nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti energetike sa ministrom privrede Slovačke, Tomašem Malatinskim.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz Slovačke se za gradnju TE interesovala Istroenergo Group IEG Slovakia-SES Tlmace.

Malatinski je rekao da su slovački preduzetnici zainteresovani da učestvuju na tenderu za TE Pljevlja.

„Oni su prisutni u Crnoj Gori i pretpostavljam da će predati ponudu“, istakao je Malatinski.

Osim kompanije iz Slovačke, interesovanje za projekat pokazali su Škoda Praha iz Češke, konzorcijum iz Poljske (POL-MOT, Alstom, Foster Wheeler), kao i kineski China Machinery Engineering Corporation (CMEC), China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC), Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Nationaly Electric Engineering Co. Ltd. (CNEEC). Interesovale su se i Rosato iz Rusije, TBEA Shenyang Transformer Group Co iz Kine, ČKD energy iz Češke i kompanija iz Turske.

Prvobitni rok za dostavljanje ponuda za gradnju termocentrale je 30. septembar, ali je prolongiranje tražilo više kompanija.

EPCG, prema studiji za izgradnju drugog bloka TE, ima namjeru da gradi novi blok snage od 220 do 300 megavata, na lokaciji postojeće termocentrale.

Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kredit od 75 do 85 odsto ukupno potrebnog novca za realizaciju projekta ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja.

Većinski paket akcija EPCG je u vlasništvu države, a njome upravlja italijanska kompanija A2A.

Iz EPCG je saopšteno da će ponu biti vrednovane po kriterijumu najboljeg odnosa finansijsko-tehničko-ekoloških i komercijalnih predloga i minimumom ukupnih rizika realizacije projekta.

Vlada u decembru treba da donese poseban predlog zakona kojim će se definisati izgradnja drugog bloka TE, po modelu sličanom onom za autoput, jer država neće objaviti tender za gradnju TE, već će se nakon izbora najbolje ponude za taj posao potpisati međudržavni sporazum.

Do decembra je, na zahtjev A2A, predviđeno i pripajanje Rudnika uglja, u kojem italijanski A2A ima najveće pojedinačno vlasništvo, Elektroprivredi.

Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine osudile su način na koji je Vlada planirala da dozvoli gradnju druge TE u Pljevljima, koja su i sada zagađena zbog rada postojeće centrale.

Kavarić: Ne mogu da znam ko bi sve KAP

Kavarić je na pitanje da li su kompanije ruskog biznismena Olega Deripaske zainteresovane za kupovinu KAP-a, rekao da on nije neko ko može da pruži odgovor kada je u pitanju zainteresovanosti bilo kog investitora. „Takve odgovore možete potražiti na konkretnim investicionim adresama“, poručio je Kavarić.

“Vijestima” su izvori bliski stečajnoj upravi, koja je zadužena za prodaju imovine Kombinata aluminijuma, potvrdili da se za oglas interesuju osobe povezane sa Dripaskom.

Ruska En plus grupa je preko ošfor firmi upravljala KAP-om, koji je u bankrotu zbog duga od 360 milioan eura, od kraja 2005. do 8. jula ove godine, kada je uveden stečaj. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *