Crna Gora privlačna poljskim privrednicima

Dodajte komentar

Konstrukcija drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima bila bi od velikog značaja za Poljsku, jer bi se radilo o jednoj od njihovih najvećih investicija u regionu, kazala je za Pobjedu ambasadorka Poljske u Crnoj Gori, Grazina Sikorska i dodala kako konzorcijum “Boleslav” (ZGH Boleslaw) nudi najmoderniju i inovativnu tehnologiju.

– Od posebnog je značaja činjenica da je Poljska već pokrenula aktivnosti u Pljevljima. U julu je kompanija “ZGH Boleslav” postala vlasnik 100 odsto dionica kompanije “Gradir Montenegro”, koja vodi Rudnik “Šuplja stijena” u Pljevljima.

Sikorska je precizirala da nije bila zadovoljna to što je doskorašnji nivo ekonomske razmjene – trgovine i investicija – između dvije države bio nedovoljan za plodonosnu političku bilateralnu saradnju.

– Od 2011, ekonomski odnosi su napredovali najviše zahvaljujući poljskim investicijama u regionu, poput kupovine prvog paketa akcija kompanije “Gradir Montenegro”. I dalje vjerujemo da postoji veliki prostor za jačanje ekonomskih odnosa između naših država – ocijenila je Sikorska.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njenim rijčima, današnje stanje crnogorske privrede umnogome podsjeća na poljsku iz razdoblja od prije nekoliko godina, “zbog čega se čini da je crnogorsko tržište odlično polje za širenje poljskih malih i srednjih preduzeća”.

– Turizam, energija, uključujući i obnovljive izvore energije, i poljoprivreda, ključna su polja gdje u predstojećim godinama treba razvijati bilateralne ekonomske odnose – poručila je ambasadorka Poljske.

Za sada, dodala je, najviše su zadovoljni saradnjom na polju poljoprivrede.

– Za Poljsku poljoprivreda je bila jedno od centralnih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja i vremenom se poljska poljoprivreda uz pomoć fondova EU impresivno razvila. Srećni smo što možemo da podijelimo ovo iskustvo i to je razlog zbog kojeg se saradnja između Ministarstava poljoprivrede Poljske i Crne Gore razvila – precizirala je ona.

Prema njenim riječima, Crna Gora se posebno cijeni zbog reformi koje je sprovela od proglašenja nezavisnosti.

– U Poljskoj se vjeruje da će Crna Gora biti druga država regiona koja će pristupiti EU, zbog čega poljski preduzetnici Crnu Goru vide kao stabilnu državu za investicije – zaključila je Sikorska za Pobjedu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *