OLAF I CBCG organizovali seminar o zaštiti eura od falsifikovanja

Dodajte komentar

Kancelarija za borbu protiv prevara Evropske komisije (OLAF) u saradnji sa Centralnom bankom Crne Gore organizovala je u Podgorici dvodnevnu obuku na temu „Jačanje zaštite eura u bankarskom sektoru“.

Cilj obuke je upoznavanje predstavnika svih poslovnih banaka i drugih rukovalaca gotovinom u Crnoj Gori sa karakteristikama zaštite novčanica i kovanica eura, sa najčešćim tipovima falsifikata (teoretski i praktični dio), standardima u radu sa novcem, primjenom regulative u radu sa novcem koja je usklađena sa regulativom EU i ECB, institucionalnom saradnjom i pozitivnom zakonskom regulativom iz ove oblasti.

Predavači su bili eksperti OLAF-a, Evropskog tehničko naučnog centra, ECB-a, Banke Holandije, Hrvatske narodne banke, CBCG, Italijanskog centra za analizu kovanog novca, policije Italije, Europola i Uprave policije Crne Gore.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Seminar je dio Pericles programa koji finansira Evropska komisija, a koji podrazumijeva tehničku pomoć, treninge i razmjenu iskustava u oblasti zaštite eura od falsifikovanja. Crna Gora aktivno učestvuje u ovom programu, što je od posebnog značaja jer se naša država nalazi u procesu pregovora za članstvo u EU. Zaštita integriteta eura zastupljena je u dva pregovaračka poglavlja, te će se uspješno održavanje ovog seminara u velikoj mjeri doprinijeti pozitivnom imidžu CBCG i Crne Gore na planu zaštite eura u konačnim izvještajima EK.

Seminaru, na kome su učesnike pozdravili Luka Pjerini, programski direktor Periklesa i Todor Cicmil, direktor Trezora CBCG, prisustvovalo je oko 50 učesnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *