Kineski bogataši sve bogatiji

Dodajte komentar

Najbogatijih 400 ljudi u Kini uvećali su ove godine bogatstvo za još 150 milijardi dolara, objavio je danas magazin „Forbs“, uprkos usporavanju ekonomskog rasta druge najveće privredne sile u svijetu.

U prosjeku je svaki bogataš uvećao imovinu za 400 miliona dolara, što ukazuje na rastuću nejednakost između imućnih građana i miliona koji i dalje žive u siromaštvu.

„Ubrzan rast bogatstva u Kini nije usklađen sa usporenjem kineskog ekonomskog rasta“, izjavio je na konferenciji za novinare šef „Forbsovog“ dopisništva iz Šangaja Rasel Flenari.

Imovina 100 najbogatijih Kineza uvećana je za 44 odsto u prethodnih godinu dana, na 316 milijardi dolara, navodi magazin. Broj dolarskih milijardera povećan je na rekordnih 168.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kineska privreda prošle godine je rasla tempom od 7,7 odsto, što je najmanja vrijednost od 1999. godine, prenio je AFP.

„Forbs“ navodi da su rastu bogatstva najviše doprinijeli dobri rezultati industrije automobila, zabave, interneta i nekretnina.

Na vrhu liste najbogatijih Kineza je Vang Đijanlin, vlasnik „Grupacije Vanda“, koja se bavi nekretninama. On posjeduje imovinu vrijednu 14,1 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *