Dolar ojačao nakon četiri sedmice slabljenja

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice ojačao, nakon četiri nedjelje slabljenja, jer se ulagači nadaju da će se u Washingtonu uskoro postići dogovor o budžetu i povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Kurs eura prema američkoj valuti oslabio je prošle sedmice 0,1 posto, na 1,3545 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 1,1 posto, na 98,58 jena.

I evropska je valuta ojačala prema japanskoj, pa je kurs eura porastao 1 posto, na 133,50 jena.

Dolar je, kao i prethodnih nedjelja, pod pritiskom bio sve do četvrtka, kada je naglo ojačao nakon sastanka američkog predsjednika Baracka Obame s predstavnicima republikanaca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Premda nije postignut konkretan dogovor, već sama najava da će se razgovori nastaviti podstakla je nadu da će demokrati i republikanci pronaći rješenje da se državni službenici vrate na posao nakon 11 dana obustave rada, te da će američke vlasti moći plaćati sve svoje finanaijske obveze i nakon 17. oktobra.

Premda nisu poznati svi detalji pregovora, očekuje se da će Senat, u kojemu demokrati imaju većinu, ove nedjelje glasati o privremenom povećanju nivoa dozvoljenog ‘minusa’ države.

Dodatni podsticaj dolaru pružila je objava zapisnika s posljednjeg redovnog zasjedanja američke centralne banke koji je pokazao da je odluka o zadržavanju dosadašnje vrijednosti podsticaja donesena tek tijesnom većinom glasova i da je većina članova odbora poduprla postupno smanjenje kupovina obveznica prema kraju godine.

Iako najnoviji fiskalni problemi Washingtona prigušuju takva očekivanja, zapisnik je pružio podršku dolaru, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *