VIDEO: Švajcarci prosuli 400.000 franaka

Dodajte komentar

Švajcarci su u znak protesta na trgu ispred Parlamenta u Bernu doslovno prosuli 14 tona novca, tačnije 400.000 franaka u kovanicama od pet centi.

Njihov zahtjev je jedan – da država svim građanima mjesečno isplaćuje minimalni dohodak.

Dok se Evropa, ali i ostatak sveta, bore sa finansijskom krizom, aktivisti u Švajcarskoj su odlučili od države tražiti da svakom punoljetnom građaninu mjesečno, bez obzira na njegov imovinski, socijalni ili bilo koji drugi status, isplaćuje 2.500 švajcarskih franaka, a maloljetnima 1.800.

Naime, aktivisti su u aprilu ove godine krenuli u sakupljanje potpisa, kako bi iskoristili ustavnu mogućnost i tražili raspisivanje referenduma u vezi sa uvođenjem osnovnog prihoda svim građanima. Sakupili su i više nego što je potrebno potpisa.

Naime, Parlament u Švajcarskoj mora raspisati referendum ukoliko se prikupi 100.000 potpisa, a aktivisti su prikupili 130.000.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

” Vlasti su ljute jer sada to moraju učinit”, kazao je Enno Schmidt iz Inicijative Generation Basic Income. On je dodao da njihov cilj nije da svi ljudi budi jednaki, već da svi Švajcarci imaju normalan život.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *