Kriza: Francuska restrukturira dugove kazina

Dodajte komentar

Ekonomska kriza došla je glave i onom sektoru koji bi, u ova smutna vremena, trebalo da cvjeta: okušavanju sreće i kockanju. Grupi Partouche, koja okuplja francuska kazina, drugoj po veličini u zemlji, država će pokušati da restrukturira dugove koje ne može da vrati.

Trgovinski sud u Parizu pokrenuo je proceduru za spasavanje, kojom se omogućava prekid u isplaćivanju kredita, da bi se izbjegao stečaj. Krediti ove firme dostigli su 233,7 miliona eura, a banka je odbila da im dalje na ovaj način produžava rentabilnost.

Grupa Partouche poseduje 49 kazina u svijetu, od kojih 42 u Francuskoj, a ima i dvadesetak hotela, banjske objekte, golf terene i plaže. Zapošljava 5.200 ljudi. Firma već petu godinu zaredom beleži deficit.

’Kockarska godina’ se završava svakog 31. oktobra. Prošle godine, minus je do ovog perioda iznosio 17 miliona eura, a ni ove godine perspektive nisu ružičaste. Partouche je pre obraćanja državi za pomoć, ljetos, zbog nerentabilnosti, već zatvorio svoj sajt za igranje pokera.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cio sektor kazina zapao je u Francuskoj u veoma tešku situaciju. Iz godine u godinu, smanjuje se razlika između zarade i isplate dobitnicima. Više je razloga za ovakvu situaciju. Ekonomska kriza je, svakako, tome umnogome doprinijela, ali zaposleni u ovom sektoru ističu i druge faktore, među kojima su i zabrana pušenja, obavezna kontrola pri ulasku, pojačana provjera porijekla novca u bankama, ozvaničeno elektronsko klađenje.

Ulozi su, tako, sve manji, a gosti sve rjeđi. Ovoga ljeta nije pomoglo ni izuzetno loše vrijeme, kad ljudi spas od kiše traže u zatvorenim prostorima, a utjehu od nebeskog sivila u potezanju ručice kockarske mašine. Rien ne va plus, čuvena rečenica kojom se označava kraj uloga na ruletu, a koja u prevodu znači ’više ništa ne ide’, tako sada i doslovno može da se primijeni na cio sektor kazina u Francuskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *