Zabrinjavajuće stanje industrije EU

Dodajte komentar

Stanje industrije u EU je zabrinjavajuće, pri čemu su najveći gubici zabilježeni na planu produktivnosti i zapošljavanja, upozorila je Evropska komisija.

U dva odvojena izvještaja o konkurentnosti, Komisija je prikazala tmurnu sliku evropske industrije, pogođene oštrim padom investicija i anemičnom unutrašnjom tražnjom, prenosi Frans pres.U izvještaju se ukazuje na velike razlike koje postoje između zemalja, navodeći primjer najdinamičnije zemlje, Njemačke, i južnih zemalja koje zaostaju za njom.

„Pored toga, troškovi energije rastu u gotovo svim članicama, što uzrokuje deindustralizaciju Evrope“, dodaje se u izvještaju.

Ovo pitanje je od ključne važnosti za evropske zemlje, koje su suočene sa učestalim zatvaranjem fabrika i nestankom čitavih sektora zapošljavanja, prenosi Cašpital.ija

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Oživljavanje oslabljene industrije može značajno pomoći u povratku Evrope na solidan privredni rast“, dodaje se u izvještaju.

Evropska unija je ranije postavila ambiciozni cilj vraćanja industrije na 20 odsto cjelokupnog bruto društvenog proizvoda, ali je u ljeto ove godine, taj cilj smanjila na 15 odsto.

„Veoma smo daleko od nivoa koji je postojao prije krize. A što se tiče produktivnosti, koja je nekad bila snažna tačka većine evropskih zemalja, Evropa sada zaostaje za SAD i Japanom. Mnoge evropske zemlje su pogođene nizom problema, među kojima su komplikovana administracija i neadekvatna infrastruktura“, izjavio je evropski komesar za industriju, Antonio Tajani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *