Mađarski OTP očekuje stabilnu dobit u ovoj i idućoj godini

Dodajte komentar

Najveća mađarska banka OTP očekuje da će u ovoj i u idućoj godini zadržati nivo dobiti koju ostvaruje od 2008. godine, kazao je zamjenik bančinog čelnika Daniel Gyuris.

“U godinama nakon recesije u 2008. OTP je ostvarivao prilično stabilnu dobit. Takva profitabilnost proizlazi iz vrlo značajnih prihoda od naknada a uvelike raznovrstan portfelj u nizu zemalja… može osigurati takvu stabilnu profitabilnost”, kazao je Gyuris učesnicima summita o ulaganjima u istočnoj Evropi koji je organizovao Reuters.

Upitan vrijede li takve prognoze za ovu i za iduću godinu, Gyuris je odgovorio potvrdno. Ujedno napominje da bi banka mogla zabilježiti zaokret u kreditnim plasmanima u prvoj polovini iduće godine, uz pretpostavku da ne bude nepovoljnih zbivanja. Ranije ove godine iz OTP-a su prognozirali da bi rast zajmodavne aktivnosti u ovoj godini mogao biti prigušen.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Mađarske banke pogođene su slabim stanjem u mađarskoj ekonomiji, kao i kaznenim mjerama vlade, poput među ostalim najvišeg poreza u finansijskom sektoru u Evropskoj uniji, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *