U Crnoj Gori nema ukidanja rominga

Dodajte komentar

Iako će od naredne godine u cijeloj Evropskoj uniji EU roming prestati da se naplaćuje, za naše operatore ova obaveza ne važi.

Telekomunikacioni operatori u Crnoj Gori nijesu u obavezi da ukidaju naplatu roming usluga, saopšteno je Dnevnim novinama iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Paket reformi u telekomunikacijama koji je Evropsko vijeće i parlament usvojio 11. septembra obuhvata između ostalog planove za mobilnu telefoniju bez rominga u cijeloj EU. Promjene naglašavaju da naknade za dolazne pozive u EU treba ukinuti od 1. jula 2014. godine.

Kompanije bi imale izbor ili da ponude telefonske usluge po jedinstvenim cijenama u Evropskoj uniji, tzv. roming kao kod kuće, čiju bi cijenu određivala konkurencija na domaćem tržištu, ili da dozvole svojim korisnicima da izaberu posebnog pružaoca usluga rominga koji ponudi niže tarife, a da pritom ne moraju kupovati novu SIM karticu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Što se tiče naknada za međunarodne pozive unutar EU, cijena ne bi mogla da prelazi 0,19 eura po minutu. Dakle, prilikom utvrđivanja cijena, operatori će moći nadoknaditi objektivno opravdane troškove i više neće postojati proizvoljni profiti generisani od poziva unutar EU”, objašnjavaju iz EKIP-a, prenosi Cdm.

Ovakve reforme u crnogorskoj Agenciji za elektronske medije i telekomunikacije EKIP smatraju najambicioznijim projektom u tom sektoru u posljednjoj deceniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *