Raiffeisen podigao procjene rezervacija za loše zajmove u 2013.

Dodajte komentar

Austrijski bankarski div Raiffeisen Bank International (RBI) podigao je procjene o sredstvima rezervisanja za loše zajmove u ovoj godini, navodeći kao razlog nepovoljna kretanja u dijelu poslovanja s korporativnim klijentima.

Drugi najveći zajmodavac u novoj Evropi sada prognozira da će za navedene potrebe u 2013. morati izdvojiti između 1,1 i 1,2 milijarde eura, stoji u saopštenju.U prijašnjoj prognozi za ovu godinu predviđao je neto rezervacije u iznosu nešto većem od milijarde eura, otprilike koliko je izdvojio u prošloj poslovnoj godini.

“Revizija se temelji prije svega na razvoju situacije u dijelu poslovanja s korporativnim klijentima u segmentu korporativnih klijenata u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Za ostale su segmente prognoze potvrđene”, navodi se dalje u saopštenju, prenosi portal Banka.hr..

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U avgustu je austrijski bankarski div za ovu godinu prognozirao nepromijenjeni obim kreditiranja, blago povećanje neto kamatne marže i nepromijenjenu odnosno nešto višu bazu troškova.

Tada je novi izvršni direktor Karl Sevelda, preuzevši kormilo u junu, objavio da će Raiffeisen primijeniti ‘bolno’ rezanje troškova koje uključuju i otkaze.

Posustajanje ekonomije u centralnoj i istočnoj Evropi primoralo je na povećanje rezervacija za loše zajmove i druge austrijske banke toga ranga, uključujući Erste Group Banku i UniCredit Bank Austriju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *