Najskuplje vile na svijetu

Dodajte komentar

Na prvom mjestu liste dvadest najskupljih kuća na svetu, koju je objavio švajcarski list 24 sata, nalazi se vila Antila u Mumbaju. Njena vrednost procenjena je na milijardu dolara.

Druga na ovoj rang listi je vila Leopolda na Azurnoj Obali, vrijedna 500 miliona dolara, a na trećem mjestu je privatni dvorac iz XVII vijeka u Berkširu, u Engleskoj, vrijedan 218 miliona dolara.

Najskuplja vila na planeti je u vlasništvu indijskog milijardera Museša Ambantija, drugoplasirana je vlasništvo udovice poznatog bankara Edmonda Safra, koja je 2008. potpisala kuprodajni ugovor sa ruskim oligarhom Mihailom Prokorovim, koji, međutim, do danas nije realizovan. Dvorac u Engleskoj, koji je na trećem mjestu ove liste, pre nekoliko mjeseci je kupio za 218 miliona dolara jedan ruski oligarh.

Na četvrtom mjestu je kuća u Ferfil Pondu, u SAD, čiji je vlasnik veliki investitor industrijskog sektora Iro Renert, procijenja na 170 miliona dolara, a na petoj poziciji je vila na Berveli Hilsu, vlasništvo američkog advokata i investitora Leonarda Rosa, vrijedna 165 miliona dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Šesta najskuplja vila je u prestižnom kvartu Londona, Kensingtonu, površine 2000 metara kvadratnih, u kojoj je nekada bila smještena ženska gimnazija. Njena procijenjena vrijednost je 161 milion dolara.

Na sedmom mestu našla se vila u Montani, u SAD, sagrađena u drvetu i kamenu, a vrijednost joj je 155 miliona dolara, a slijedi dvorac u Engleskoj, u Sariju, vrijedan 150 miliona dolara.

Na devetom mjestu je opet kuća na Berveli Hilsu koju je producent Aron Speling prodao za 150 miliona dolara, ali koju je potonja vlasnica, ćerka vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona, Petra, dala 2011. na prodaju za 80 miliona dolara.

Kuća sa teniskim terenom i bazenom u američkom gradu u Aspenu, Kolorado, koja se prodaje za 135 miliona dolara je na desetom mjestu, a po vrijednosti je iza nje vila, takođe u Aspenu, u čijem sastavu se nalazi ski staza, vlasništvo saudijskog princa Bandara bin Sultana, vrijedna 135 miliona dolara.

Na 12. mestu je kuća na Berveli Hilsu Fler de Li, koja se prodaje za 125 miliona dolara, a na “srećnoj” 13. poziciji našla se vila Mezon damitje u Palm Biču, na Floridi, koju je 2004. kupio milijarder Donald Tramp za 125 miliona dolara.

Na ovoj rang listi se od 14. do 19. mesta nalaze zdanja pojedinačne vrijednosti 00 miliona dolara, među kojima je kuća sa 64 prostorije i kristalnom rasvjetom na obali Bosfora, zatim vila na jezeru Tahoe, u Nevadi, kao i jedna od najljepših rezidencija u predgrađu Moskve, u vlasništvu jednog ruskog oligarha.

Tu je i vila u Kaliforniji, u Los Altos Hilsu, koju je kupio akcionar Fejsbuka, Juri Milner, slijedi rezidencija sa imanjem od 1,2 miliona metara kvadratnih u kalifornijskom Čarlotvilu, kao i vila Paladiana na Azurnoj obali, u Kap Daju.

Na 20. mestu je zamak Bran, u Rumuniji, poznat pod nazivom Drakulin dvorac, koji je nedavno stavljen na prodaju za 60 miliona dolara, a čija prava vrijednost, prema procjeni stručnjaka, prelazi 135 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *