Saudijska Arabija: Posao za 700.000 kućnih pomoćnica

Dodajte komentar

U pokušaju da ublaži nedostatak pomoćnog osoblja u kućama i spriječi zapošljavanje “na crno” Saudijska Arabija će izdati novih 700 000 viza za kućne pomoćnice.

Zbog toga je saudijsko Ministarstvo rada angažovalo 10 firmi čiji je posao da pronađu i zaposle nove strance, prenose lokalni mediji.

Nedostatak kućnog pomoćnog osoblja doveo je do naglog rasta “crnog tržišta” i zarada koje premašuju platu od 1.500 riala (400 USD) mjesečno, koju je odredila Vlada.

U poslednje vrijeme došlo je do zategnutosti između Saudijske Arabije i njenih velikih tržišta radne snage, poput Indonezije, Filipina i Etiopije.

Trenutno u Kraljevini postoji zabrana zapošljavanja kućnih pomoćnica iz Etiopije nakon što je jedna od njih optužena za smrt četvorogodišnjeg dječaka. Tako je polovinom jula suspendovano 40.000 viza za radnike iz Etiopije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo rada odobrilo je i zapošljavanje kućne pomoćnice na sat kako bi se ublažio nedostatak pomoćnog osoblja koje radi i živi u kući, prenosi b92.

Po statističkim podacima u Saudijskoj Arabiji trenutno je zaposleno 8 miliona stranih radnika od kojih je 200 hiljada iz zapadnih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *