Holandija prodaje banku ABN AMRO

Dodajte komentar

Holandija priprema iznošenje akcija nacionalizovane banke ABN AMRO na berzu i njenu prodaju kao cjeline, rekao je holandski premijer Mark Rute.

On je objasnio da će za banku dobiti onoliko dobru cijenu koliko to bude moguće. Šansa da je prodaju sa profitom je niska. U roku od godinu dana odlučiće se da li je pravo vrijeme i u međuvremenu će zatražiti da se ABN AMRO pripremi za izlazak na berzu, kazao je Rute i dodao da je plan da se ABN AMRO proda kao cjelina.

Banka ABN AMRO je u drugom tromjesečju ove godine, u odnosu na prvu, zabilježila pad neto profita za tri odsto, na 402 miliona eura, prenio je slovački sajt sme.sk.

Negativne stavke proizašle iz loših kredita i drugih potraživanja banke kao posljednica privredne recesije, povećani su za 292 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Neto prihodi od kamata su, međutim, porasli za četiri odsto, na 1,36 milijardi eura, zahvaljujući višim maržama na kredite privredi i stanovništvu. Prihodi od taksi i provizija se nisu promijenili i ostali su na nivou od 417 miliona eura.

Banku ABN AMRO je 2007. godine djelimično kupila belgijska grupa Fortis, ali ju je godinu dana kasnije holandska vlada nacionalizovala u okviru pomoći grupi Fortis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *