Australijski dolar je pao, a što je sa novozelandskim dolarom?

Dodajte komentar

Prošla sedmica je bila relativno mirna na valutnom tržištu. Iako je izašlo nekoliko dobrih vijesti o stanju ekonomije Eurozone kurs eura i američkog dolara je sedmicu završio na gotovo istom nivou na kojoj je počeo nedjelju. Kurs po kojem je trenutno moguće mijenjati eure i dolare preko Admiral Marketsa je 1,3345. Izašli su podaci o njemačkom i francuskom BDP-u te o BDP-u cijele Eurozone iz kojih se vidi da je rast BDP-a u prethodnom kvartalu bio mnogo veći nego se očekivalo na osnovu čega se može zaključiti da Eurozona napokon izlazi iz recesije. Vjerovatno je to uzrok jačanja eura zadnjih nekoliko mjeseci no odmah nakon izlaska dobrih vijesti euro nije dodatno ojačao što znači da su dobre vijesti već uračunate u cijenu.

Od ostalih značajnih valuta britanska funta i novozelandski dolar su nastavili jačati u odnosu na dolar, dok su švajcarski franak, japanski jen i kanadski dolar oslabili u odnosu na američki dolar.

Američki dionički indeksi su napokon napravili blagi pad te im se vrijednost smanjila za otprilike 3% u odnosu na istorijske maksimume dosegnute prije nekoliko nedjelja, no i dalje su osjetno iznad nivoa sa početka godine. Trenutna vrijednost SP500 indeksa je 1654 boda, što je 15,8% više od nivoa od 1428 bodova sa početka godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Instrumenti kojima je cijena prošle sedmice rasla su zlato, srebro i nafta. Zlatu je cijena porasla 3,6% na 1376 dolara po unci a srebru čak 11% na 23,30 dolara po unci. Cijena plemenitih metala najvjerovatnije raste radi očekivanja tržišta da vjerovatno neće doći do smanjenja opsega QE programa američkih Federalnih Rezervi u 9. mjesecu kako se tokom ljeta očekivalo.

Cijena nafte je takođe nastavila rasti te trenutno iznosi 107,20 dolara po barelu. Glavni uzrok rasta cijene nafte je nasilje u Egiptu. Investitori se boje da bi zbog nereda mogao biti zatvoren Suecki kanal te da bi moglo doći do privremene nestašice nafte na Zapadu.

Od najavljenih vijesti za ovu sedmicu pažnju treba obratiti na konferenciju za novinare guvernera novozelandske centralne banke u utorak, podatke o nezaposlenosti  i prodaji nekretnina iz SAD-a a najvažniji događaj će biti tradicionalni godišnji sastanak centralnih bankara u američkom Jackson Hole-u, na kojem se mogu očekivati interesantni komentari centralnih bankara i ostalih visokih zvaničnika finansijskih institucija.

Detaljni raspored svih najavljenih ekonomskih vijesti možete pratiti u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa. Možete ga pronaći na ovoj stranici.

Najizgledniji scenarij kretanja kursa ostatak ovog mjeseca je slabljenje novozelandskog dolara koji već sedmicama praktično bez prestanka jača u odnosu na sve valute. Vrijednost NZD u odnosu na USD se sada približila nivou na kojoj ga je prošli put novozelandska banka intervencijom na tržištu oslabila, a vrijednost novozelandskog dolara u odnosu na australijski dolar je najveća u zadnjih 5 godina.

Ovako jak kurs sigurno nanosi štetu ekonomiji Novog Zelanda, a budući da ove sedmice govor drži guverner novozelandske centralne banke, možemo očekivati da će izraziti zabrinutost oko kursa što se može protumačiti kao poruka tržištima da centralna banka neće dopustiti značajniji nastavak trenda jačanja NZD.

Kurs EUR/USD ponovo se približio zadnjem značajnom vrhu na 1,34 te će vjerovatno ponovo na ovom nivou promijeniti smjer i početi padati, no ukoliko probije vrh može se očekivati dodatni nagli rast do 1,35 radi aktivacije velike grupe stop naloga koji se nalaze neposredno nakon vrha.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova možete pratiti na ovoj stranici.

Za Bankar.me:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *