Brajović: Prugu uvrstiti u evropsku mrežu

Dodajte komentar

Pruga Beograd-Bar u narednom periodu mogla bi se uvrstiti u evropsku mrežu koridora, jer su Crna Gora i Srbija u prilici da lakše apliciraju za finansijska sredstva kod evropskih banaka, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

On je u intervjuu za beogradski list “Danas” kazao da su zahvaljujući Studiji o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova na rekonstrukciji željezničke linije Beograd-Bar, Crna Gora i Srbija u prilici da lakše apliciraju za finansijska sredstva kod evropskih banaka, kao i za bespovratna iz fondova Evropske unije (EU).

“U narednom periodu pokušaćemo da uvrstimo prugu Beograd-Bar u evropsku mrežu koridora. Na ruku nam ide činjenica da je Italfer, koji je inače izradio studiju, već započeo aktivnosti na tom planu u saradnji sa ambasadorima Crne Gore i Srbije u Italiji”, rekao je Brajović.

On je rekao da u ministarstvu, kada je riječ o saradnji sa kolegama iz Srbije, čine sve kako bi se u jeku turističke sezone olakšao protok putnika.

“U vezi s tim posebno bih naveo licenciranje dvije nove autobuske stanice – Petrovac i Sutomore, čije usluge koriste i prevoznici iz Srbije. Podsjetio bih i da smo brzo riješili problem koji je nastao kada je u Srbiji uvedena putarina za crnogorske prevoznike”, poručio je Brajović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za realizaciju projekata putne infrastrukture, definisanih programima i planovima Ministarstva, kako je saopštio Brajović, kapitalnim budžetom predviđeno je od 30 do 50 miliona eura.

On je dodao da je programom eliminacije uskih grla na saobraćajnicama, kao jedan od prioriteta, predviđena izgradnja obilaznica oko većine gradova u Crnoj Gori, kao i izgradnja trećih traka na uskim grlima.

Planirana je izgradnja obilaznica Tivat, Kotor, Budva, Bar, Golubovci, Nikšić, Kolašin, Bijelo Polje, Rožaje, Berane i Žabljak.

On je komentarišući interesovanje Mađara za rekonstrukciju željezničke pruge Budimpešta-Beograd-Bar, ocijenio da je željeznička infrastruktura veoma važna za trgovinsku razmjenu i da direktno utiče na bilateralne trgovinske odnose između dvije države.

“Otuda ne čudi zainteresovanost predstavnika i Crne Gore i Mađarske za rekonstrukciju te pruge. Tokom posjete mađarske privredne delegacije razgovaralo se i o uvođenju brzog voza Budimpešta-Beograd-Bar, što bi se kandidovalo kao trilateralni projekat Mađarska-Srbija-Crna Gora”, objasnio je Brajović.

Kada je u pitanju željeznička mreža, kako je naveo, u saradnji sa željezničkim kompanijama, radi se na uređenju pružnog pojasa i poboljšanju kvaliteta prevoza i ti projekti se realizuju uz kreditnu podršku stranih banaka kao i Evropske komisije (EK), čija ukupna vrijednost dostiže 150 miliona eura.

“Zahvaljujući tome, rehabilitovano je oko 40 odsto pruge na dionici Vrbnica-Bar. Na remontovanim dionicama brzina kretanja vozova povećana je sa 30 na 80 kilometara na čas, dok su kašnjenja u lokalnom saobraćaju svedena na oko sedam minuta u prosjeku. U toku ove godine biće remontovano još oko deset kilometara pruge Vrbnica-Bar”, kazao je Brajović.

Kada je u pitanju uspostavljanje putničkog željezničkog saobraćaja između Crne Gore i Albanije kao i mogućnosti uspostavljanja saobraćaja Skadarskim jezerom, takođe do Albanije, Brajović je podsjetio da je u avgustu prošle godine potpisan Sporazum između crnogorske Vlade i Savjeta ministara Albanije o organizovanju graničnog željezničkog saobraćaja, čime bi se olakšao prekogranični saobraćaj i pospješio rad graničnih organa.

“Ali, kako ova linija još nije elektrificirana, nije realno očekivati da se uskoro organizuje putnički saobraćaji, mada na crnogorskoj strani postoje planovi za remont i elektrifikaciju te dionice. Znatno je realnije uspostavljanje vodenog saobraćaja, mada su i za to potrebna značajna finansijska sredstva”, rekao je Brajović.

On je komentarišući mogućnost da Luku Bar kupi neki investitor iz Srbije, saopštio da će biti prihvaćena najbolja ponuda i da će to biti osnovni kriterijum za izbor budućeg partnera u tom poslu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *