U prvoj polovini godine Telekomu manja zarada

Dodajte komentar

Prihodi Crnogorskog Telekoma u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 52,7 miliona eura, četiri odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz kompanije. Poslovna dobit kompanije je sedam odsto manja u odnosu na isti period prethodne godine.

Smanjenje prihoda, u odnosu na prvih šest mjeseci prošle, uslovljeno je, kako je objašnjeno, nižim prihodima od interkonekcije i govornih servisa u maloporodaji, kao i prihoda od turista i usluga prenosa podataka.

“Negativan uticaj primjene takse od jednog euro posebno je vidljiv u prepaid segmentu, gdje su ukupni prihodi smanjeni 12 odsto u odnosu na uporedni period. Pad prihoda od ovih servisa je djelimično nadoknađen većim prihodima od prodaje opreme, rastom prihoda od poruka i mobilnog interneta, kao i rastom ICT i IPTV prihoda”, navedeno je u saopštenju.

Prihodi od ADSL -a su na istom prošlogodišnjem nivou, iako je povećan broj korisnika tog servisa.

Poslovni rashodi, bez troškova amortizacije, smanjeni su dva odsto, uglavnom zbog smanjenja indirektnih troškova.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni uticaji, iznosila je 20,4 miliona eura, što je sedam odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, prenosi portal rtcg.me.

Izvršni direktor Telekoma, Rudiger Šulc kazao je da je u prvih šest mjeseci kompanija poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova.

“Možemo reći da su usporena privredna kretanja kao i ukupno stanje na tržištu telekomunikacija nastavili da vrše pritisak na naše prihode i da negativno utiču na rezultate. Uprkos tome, naše poslovanje je i dalje solidno, zahvaljujući rastu ICT i IPTV prihoda, kao i boljoj prodaji opreme i rastu prihoda od mobilnog interneta”, naveo je Šulc.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *