Srbija: Ključ za švajcarce duži rok ili prebacivanje u EUR

Dodajte komentar

Dok se kod nas CEZAP sprema da podnese tužbu protiv jedne crnogorske banke za kredite u švajcarskim francima, u Srbiji Narodna banka traga za rješenjem sličnog problema.

Narodna banka Srbije (NBS) bi tokom ovog mjeseca, nakon konsultacija sa bankama, trebalo da objelodani prijedlog rešenja za kredite u švajcarcima. Ideja je da se bankama koje su spremne da pomognu građanima koji imaju kredite u francima u tom iznosu olakša poslovanje.

Rješenje o kom će se narednih nedelja razgovarati sa bankama neće na bilo koji način koštati državu, ni NBS, ni budžet. Uz to, svaka banka će, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti konkretna rješenja.

Pet banaka koje su odborile 95 odsto svih zajmova u švajcarcima najradije bi da produže rok otplate ovih zajmova do deset godina ili do navršenih 75 godina života korisnika. Na ovaj način građani imaju trenutni efekat smanjenja rate za oko trećinu.

Druga varijanta je da se stambeni zajmovi u švajcarskim francima prebace u eure, uz mogućnost da se produži rok otplate.

Ukoliko se ne bi obavio prelazak s jedne na drugu valutu poslije isteka tri ili pet godina, kredit bi se automatski vratio na prvobitan rok vraćanja.

Da bi do ovoga došlo, potrebno je da nadležni izmijene propise, piše Blic.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *