EBRD u 2012. godini finansirala rekordan broj projekata

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je, prema preliminarnim procjenama, u prošloj godini u regionu u kom djeluje investirala 8,7 milijardi evra u rekordnih 388 projekata.

U 2011. godini EBRD je u zemljama od centralne Evrope do centralne Azije uložio devet milijardi evra u 380 projekata.

Na Zapadnom Balkanu evropski kreditor je prethodne godine finansirao 64 projekta sa ukupno 663 miliona evra, nakon 65 projekata i 987 miliona evra u 2011, prenio je Euraktiv Srbija.

U saopštenju EBRD-a navodi se da je kreditor zahvaljujući profitu uknjiženom u 2012. godini „dobro opremljen“ da i ove godine pomogne zemljama u tranziciji da se pripreme za ekonomski oporavak.

EBRD je, kako očekuju u toj banci, u 2012. godini ubilježio neto profit od oko milijardu eura prema 173 miliona u 2011. godini.

Ocijenivši ekonomske prilike u većini zemalja u kojima banka investira kao „posebno izazovne“, predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti istakao je da je rekordnim brojem investicija taj kreditor ponovo pokazao da je pouzdan partner.

U prošloj godini EBRD je uz ulaganja u regionu u kom je tradicionalno angažovan počeo da se širi na južni i istočni Mediteran, gdje se u 2012. obavezao na investicije od 181 milion eura u šest projekata.

U 2013. godini EBRD planira da se usmjeri na finansiranje projekata koji će pripremiti put za oporavak i snažniji privredni rast u budućnosti.

S obzirom da je kriza u zoni eura posebno pogodila zemlje centralne i istočne Evrope, EBRD namjerava da u tom regionu u naredne dvije godine uloži četiri milijarde eura u sklopu zajedničkog akcionog plana tog kreditora, Svjetske banke i Evropske investicione banke.

Kako je prenio Euraktiv Srbija, EBRD će kroz svoje projekte i saradnju s nacionalnim vlastima raditi na politikama koje će doprinijeti daljem unapređenju poslovne klime i obnovi povjerenja investitora, prenosi Capital.

EBRD, koja je u vlasništvu 64 zemlje i dvije međuvladine institucije, podržava razvoj tržišne ekonomije i demokratiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *