Fitch potvrdio Hrvatskoj BBB- rejting, s negativnim izgledom

Dodajte komentar

Američka agencija za kreditne rejtinge “Fič” potvrdila je važeći rejting Hrvatske, napominjući da su Hrvatskoj potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturalne reforme kako bi se podržao ekonomski rast i stabilizovale javne finansije.

“Fič”  je zadržao hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na “BBB-” i za zaduživanje u domaćoj valuti na  “BBB”.

Potvrđena je i negativna prognoza, te hrvatski rejting za kratkoročno zaduživanje u stranoj valuti “F3″. Potvrđen je i takozvani “plafon”   “BBB+”.

“Usprkos pojedinim pozitivnim početnim političkim koracima nove vlade, biće potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturalne reforme kako bi se stimulisao ekonomski rast i stabilizovale  javne finansije”, izjavila je pomoćnik direktora odjeljenja  za privredu  “Fič” Mišel  Napolitano.

Aktuelni hrvatski kreditni rejting, prema navodima “Fiča”, je na donjoj granici investicijskog statusa. Predstavnici ove agencije početkom februara boravili su u Hrvatskoj u okviru godišnje provjere hrvatskog kreditnog rejtinga.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *