Aukcija ECB-a potopila euro

Dodajte komentar

Prošle je sedmice kurs eura na svjetskim valutnim tržištima oštro pao prema dolaru, zaronivši ispod 1,32 dolara, nakon što je Evropska centralna banka odobrila finansijskim institucijama dodatnih 530 milijardi eura jeftinih kredita. Cijena eura prema američkoj valuti potonula je proše nedjelje 1,9 posto, na 1,3197 dolara. U odnosu na japansku valutu, kurs eura pao je 0,9 posto, na 107,95 jena. Američka je valuta, pak, ojačala prema japanskoj, pa je cijena dolara porasla 0,9 posto, na 81,80 jena, najviši nivo od maja prošle godine.

Pad eura uslijedio je nakon što je Evropska centralna  banka u finansijski sistem ubrizgala novu injekciju likvidnosti. U srijedu se, na drugoj aukciji jeftinih trogodišnjih zajmova ECB-a od decembra prošle godine, 800 banaka zadužilo za gotovo 530 milijardi eura. Nova golema injekcija koju je centralna banka ubrizgala u finansijski sistem ublažila je strahove u vezi dužničke krize u eurozoni, no pritom je i pritisnula kurs eura jer se to smatra dodatnim labavljenjem monetarne politike. Uz to, analitičari upozoravaju da bi aukcija mogla pomoći, ali da neće riješiti strukturne probleme eurozone. “Likvidnost omogućuje sredstva za unapređenje oporavka u eurozoni, ali ga ne jamči”, kaže valutni strateg u Bank of New York Mellonu Neil Mellor. Dodaje da bi se ulagači mogli više zabrinuti ako najnoviji ekonomski  pokazatelji pokažu da privrede posrću.

Iako bi jeftini trogodišnji zajmovi ECB-a trebali olakšati finansiranje banaka i poduprijeti tržišta obveznica u eurozoni, ulagači će vjerovatno biti neskloni kupovinama eura dok god regiju pritiskaju zabrinutosti u vezi dugova i rasta, smatraju analitičari.

Prodaje eura podstakle su i vijesti da će Španija svoj budžet za 2012. temeljiti na manjku od 5,8 posto BDP-a, a ne od 4,4 posto, koliko je bilo dogovoreno s Bruxellesom. Predsjednik eurogrupe Jean-Claude Juncker kazao je, pak, da je Grčka preduzela mjere potrebne da bi dobila drugi paket pomoći, no upozorio je kako će sredstva biti doznačena Atini tek kada dovrši postupak zamjene obveznica s privatnim povjeriocima 9. marta. Zbog te nesigurnosti, euro je oslabio prema dolaru.

Uspon američke valute zahvaljuje se i tome što predsjednik američke centralne banke Fed Ben Bernanke nije signalizirao nove podsticajne monetarne mjere kako bi se podupro rast. To je, ocjenjuju analitičari, u oštroj suprotnosti s neočekivanim nedavnim ublažavanjem monetarne politike u Japanu i golemom injekcijom likvidnosti ECB-a. Skok dolara na najviši nivo u devet mjeseci prema jenu posljedica je, takođe, daljeg pada cijena u Japanu, zbog čega će japanska centralna banka vjerovatno nastaviti s labavljenjem monetarne politike, zbog čega će jen biti pod pritiskom.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *