Tržišna vrijednost Apple-a premašila 500 milijardi dolara

Dodajte komentar

Tržišna vrijednost američke kompanije “Apple”porasla je juče na početku trgovanja na tržištu akcija u SAD na više od 500 milijardi dolara.

U prvim minutama po otvaranju trgovanja na njujorškoj berzi akcije “Applea” su porasle za 1,7 odsto, na 544,39 dolara. Tržišna kapitalizacija firme tako je porasla na skoro 508 milijardi dolara.

Tu vrijednost je uspjelo da dostigne samo nekoliko kompanija, a nijedna od njih se na njoj nije zadržala mnogo dugo, javila je agencija AP.

“Apple ” je i do sada bio najvrednija firma na svijetu, a razlika između njega i drugoplasirane naftne kompanije “Ekson mobajl” (Exxon Mobil), se posljednjih mjeseci povećavala zahvaljujući nadi da bi “Apple” mogao da počne da isplaćuje dividende.

U utorak je “Apple” sa sjedištem u kalifornijskom gradu Kupertino, poslao novinarima poziv na akciju u San Francisku koja će se održati u narednu srijedu. Spekuliše se da bi firma mogla da predstavi novi model “ajpeda” (iPad).
Tržišna kapitalizacija kompanije “Ekson mobajl” je sada 411 milijadi dolara. Firma je uspjela na kratko da premaši vrijednost od 500 milijardi dva puta krajem 2007. godine.

Među ostalim firmama koje su uspjele da prijeđu granicu od 500 milijardi dolara je “Majkrosoft” i to krajem 1999. i ponovo početkom 2000. godine. Firma je jednom uspjela da na jedan dan premaši vrijednost od 600 milijardi dolara, a trenutna tržišna kapitalizacija “Majkrosofta” je 267 milijardi dolara.
Na više od 500 milijardi dolara popela se početkom 2000. godine i vrijednost firmi “Cisko sistems”, “Intel” i “Dženeral ilektrik” (GE). Sada je vrijednost kompanija “Cisko” i “Intel” više od 100 milijardi dolara, a GE 200 milijardi dolara.

U poređenju s profitom, tržišna vrijednost “Applea” ipak nije mnogo visoka – 15 puta je veća.

U slučaju “Gugla” (Google) tržišna vrijednost firme je 21 put veća od profita. Ipak, samo nekoliko firmi uspijeva da povećava profit tako kao “Apple”, čija dobit je u posljednjem tromjesečju prošle godine povećana 118 odsto na godišnjem nivou, prenose agencije.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *