Megvajer nudi 470 miliona eura za Fjord

Dodajte komentar

Irski biznismen Luis Megvajer zatražio je od Vlade Crne Gore da se aktivnije uključi u stečajni postupak kotorskog Hotelsko-turističkog preduzeća Fjord i ponudio investicije od 470 miliona za razvoj tog preduzeća i njegovih objekata, saznaju “Vijesti”.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma su potvrdili da im je kompanija Junajtid enterteinment partners (UEP), u ime Megvajera, poslala predstavku o situaciji u vezi s kotorskim preduzećem, ali da neće preduzimati “bilo koje aktivnosti koje imaju za posljedicu kontrolu rada ili bilo koji drugi oblik uticaja na rad suda”, s obzirom da je stečaj u toku.

“Uređivanje međusobnih odnosa unutar investicione grupe i utvrđivanje međusobnih potraživanja nastalih po tom osnovu, ne mogu biti predmet rada vladinih organa, osim u dijelu postojanja eventualnih nezakonitih radnji”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva nadležnog za turizam, dodajući da je Megvajer isto pismo poslao i ministarstvima finansija i pravde.

Lobiranje Megvajera novi je momenat u sapunici u vezi s kotorskim Fjordom, nakon što je u novembru prošle godine, na zahtjev hercegnovske kompanije Monteboniks, uveden stečaj. Planirana investicija u kotorsko hotelsko preduzeće nikad nije realizovana, a irski investitori su za kupovinu imovine Fjorda platili 5,5 miliona eura.

Megvajer je bivši poslovni partner zemljaka Majkla Fingltona sa kojim je 2005. osnovao kompaniju Nju fjord divelopment, preko koje su u maju 2006, neposrednom pogodbom, kupili Fjord.

Partneri su se, međutim, razišli, firma je i dalje pod stečajem, a stečajni upravnik Miko Radifković bi trebalo da o prijavama potražioca odluči na ispitnom ročištu zakazanom za 6. mart.

Radifković je “Vijestima” kazao da ne zna za plan Megvajera da sa partnerima uloži vrtoglavih 470 miliona eura, jer mu se on niti njegova kompanija tim povodom nijesu obraćali.

“Imamo jedino pismenu izjavu da će se u planiranom roku dostaviti planovi reorganizacije, i to od obje strane”, naveo je Radifković, dodajući da rok za podnošenje tih planova, sa svim produžecima, ističe krajem marta.

Drama u Fjordu datira od jeseni 2003. godine, kada je preduzeće skliznulo u stečaj zbog duga od 2,3 miliona eura. Najveći dug, u iznosu od 951.000 eura, prijavila je kotorska firma Pima Vojina Lazarevića, dok su radnici potraživali pola miliona.

Sva dugovanja su izmirena nakon što su Irci uplatili 5,5 miliona novac za hotel Fjord većinskom vlasniku, Alfa investu, podgoričkog biznismena Veselina Barovića.

Želi da izbaci Fingltona iz igre

Indikativna je želja Megvajera da zadrži posao u Crnoj Gori, i to na način što će diskreditovati i u potpunosti ukloniti svog bivšeg partnera iz posla. Megvajer je uspio da otkupom potraživanja dođe do sume od 200.000 eura, koja mu obezbjeđuje pravo na podnošenje plana reorganizacije.

Ponudom ulaganja od 470 miliona eura želi da motiviše i Vladu da se uključi, ali kako stvari stoje, neće imati mnogo uspjeha u tome.

Iz Ministarstva turizma saopšteno je da su ih zastupnici Megvajera obavijestili upravo o prijavljenim Fingltonovim potraživanjima u iznosu od 5,5 miliona eura, koje osporavaju.

“O obrazloženju svog stava, navode da su postojali sporni osnovi za transfere novca prilikom plaćanja kupoprodajne cijene za kupovinu hotela Fjord u Kotoru. S tim u vezi, društvo UEP d.o.o., ukazuje na potrebu ‘’angažovanja Vlade i nadležnih ministarstava radi efikasnije kontrole, procesuiranja i okončanja svih postupaka u najvišem interesu Crne Gore’’, stoji u odgovorima Ministarstva dostavljenim “Vijestima”.

Megvajer ih je, kako se navodi, obavijestio i da IBRC (Irish Bank Resolution Corporation) nije definisao svoj pravni status na osnovu dokumentacije preuzimanjem Anglo Irish Bank i Irish Nationwide Building Society, radi adekvatne pripreme plana reorganizacije Nju fjord developmenta.

“Sa druge strane, navode da bi planom reorganizacije stečajnog povjerioca UEP Dublin ltd, trebalo predvidjeti početna ulaganja u iznosu od 10 miliona eura radi rušenja objekta hotela Fjord i pripreme lokacije za izvođenje građevinskih radova. S tim u vezi, istaknuta je spremnost da, preko svog međunarodnog partnera, obezbijede dalja ulaganja u projekte u Kotoru, u iznosu od 470 miliona eura”, saopštili su iz Ministarstva.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *