Cijenu nafte nema šta da zaustavi

Dodajte komentar

Cena nafte se krajem prošle nedelje našla na nivou od 109,67 dolara za barel lake američke nafte i 125,07 dolara za barel nafte tipa brent.

Najava embarga na uvoz nafte iz Irana, koji bi trebalo zvanično da počne od jula ove godine, smatraju analitičari svetskih berzi sirovina, učiniće da se rast cena tog energenta ne da zaustaviti.

Ali će tome naročito doprineti nova cenovna očekivanja Saudijske Arabije izazvana velikim rastom državnih izdataka te države.

Znatno povećanje cene nafte izazvala je svojevremena obustava isporuka iz Libije, koja dnevno svetskom tržištu isporučuje 1,6 miliona barela, tako da se samo može pretpostaviti koliko bi na cenu uticao nedostatak od oko 10 miliona barela dnevno koliko stiže iz Irana.

Taj nedostatak, smatra stručnjak za sirovine nemačke Komerc banke Eugen Vajnberg, ne bi mogla da nadoknadi ni uvek spremna Saudijska Arabija.

Ministar za naftu te zemlje Ali Naimi podigao je u nedavnoj izjavi ciljnu cenu nafte sa dotadašnjih 75 na 100 dolara, ali je analitičarima ostalo nejasno da li je mislio na minimalno 100 dolara ili maksimalno 100 dolara po barelu.

Vajnberg podseća da je u poslednje vreme Saudijska Arabija podizala svoje državne troškove za 15 odsto godišnje i ako tako nastavi biće joj potrebna cena od 150 dolara za barel“I ona će tu cenu i dobiti“, kaže Vajnberg.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *